Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan sporazum

"Konačno s riječi na djela": Vlada i Grad Zagreb napravili prvi konkretan korak prema nacionalnoj bolnici za najmlađe

Andrej Plenković i Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković i Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković i Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu koja bi objedinila sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica predstavljen je danas u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Gradom Zagrebom, započelo je s realizacijom projektnih aktivnosti izrade tehničke i projektne dokumentacije potrebne za pripremu strateškog projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Boro Nogalo Bezuspješni sastanci s Gradom Tvrtka Kamgrad povlači se s gradilišta Centra za translacijsku medicinu na Srebrnjaku. Nogalo: "Ispadamo svi budale" Slika nije dostupna IDU U IVANIĆ-GRAD Potres oštetio i zgradu dječje bolnice u Gornjoj Bistri: Dio malih pacijenata premješta se u Specijalnu bolnicu Naftalan

Država i grad potpisali su sporazum o studiji izvedivosti za izgradnju Dječje bolnice na prostoru Blata. Studija bi za godinu dana trebala dati odgovor na to može li se zgrada izgrađena za potrebe sveučilišne bolnice renovirati ili je na tom prostoru potrebno izgraditi novu dječju bolnicu.

Samo za ovu etapu izdvojena su 42 milijuna kuna. 

"Svi zajedno došli smo u fazu da smo iznašli sredstva za ovaj veliki projekt koji će se temeljem danas potpisanog sporazuma provoditi sljedećih godinu dana. Samo studija velikim se dijelom financira iz EU fondova. Riječ je o projektu koji bi na mnogo cjelovitiji način trebao riješiti zdravstvenu brigu o najmlađim pacijentima", kazao je premijer.

Inače, Zagrepčani su sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća te 90-ih iz svojih plaća izdvajali 1,5 posto i tako prikupili 314 tadašnjih njemačkih maraka.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako je rat zaustavio izgradnju bolnice.

"Međunarodni natječaj sada je raspisan i vjerujem da ćemo u vremenu pred nama konačno u fazi A imati dječju, a u fazi B Sveučilišnu bolnicu. Konačno s riječi na djela. Već sam se opekao s rokovima pa ću sada biti malo oprezniji. Ako nam budu pravila EU fondova dopuštala da mi možemo paralelno krenuti u izradu idejnog projekta i druge dokumentacije, onda bi to moglo biti puno prije, a ako budemo morali čekati iz formalnih razloga, onda će to počekati koju godinu", kazao je Kujundžić. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako je "ovo tipičan primjer da kada se zajedno radi, može se napraviti puno".

"Očekujem da za godinu dana zakopamo prvu lopatu", rekao je Bandić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene