Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju avansnih i činidbenih jamstava za praćenje izgradnje brodova u Brodosplitu u ukupnom iznosu od oko 109 milijuna eura.


Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako se radi o vrlo sofisticiranim brodovima za nizozemskog naručitelja, odnosno o narudžbi jednog, a potencijalno još dva broda, što će označiti novu orijentaciju splitskog brodogradilišta prema brodovima veće vrijednosti.

To su prve narudžbe za brodove koje će graditi Brodosplit nakon zatvaranja poglavlja 8. u pregovorima s EU, napomenuo je Popijač dodavši kako se radi o tipu jamstava koji je dozvoljen u pravilima tržišnog natjecanja, a za državu ne postoji poseban rizik.

Ministrica financija Martina Dalić naglasila je kako se ne radi o jamstvu za banke, o jamstvu temeljem kojeg bi brodogradilište moglo uzeti neki kredit.

Radi se o jamstvu naručitelju broda, koji će iz vlastitih sredstava financirati njegovu izgradnju, da će mu brod biti isporučen u skladu s ugovorom i na vrijeme, rekla je Dalić.

Očekujemo da nakon isporuke broda jamstvo bude vraćeno, istaknula je ministrica Dalić dodavši kako Vlada očekuje sredinom rujna povrat takvog jamstva za splitsko brodogradilište, za brod koji je nedavno isporučen. (Hina)

Vezani članci Rastu cijene i problemi građana - 1 Police bi i u Hrvatskoj mogle ostati prazne? ''S ovim cijenama, koje sada imamo, nema šanse da opstanemo'' Andrej Plenković Premijer o cijeni goriva: "Vidjet ćemo je li potrebna intervencija. Bila je cijena nafte niža. Tad nitko ništa nije govorio"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju