Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrući krumpir

DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka

Aktualno Galerija Zlata Hrvoj-Šipek - 1 Zlata Hrvoj-Šipek - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Zlata Hrvoj-Šipek - 2 Zlata Hrvoj-Šipek - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Zlata Hrvoj-Šipek - 3 Zlata Hrvoj-Šipek - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivan Turudić Galerija 1/4 >>
Novoga glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića u novoj ulozi dočekat će i vrući krumpir - vještačenje za Agrokor. Kao sudac, upravo ga je on proglasio nezakonitim, a sada se čeka odluka tko će obaviti novo vještačenje. Neslužbeno, DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Novinarka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović doznala je i sve o ponudi hrvatskih vještaka.

U slučaju Agrokor 14 je okrivljenika. Svoju ponudu za vještačenje DORH-u su dostavili hrvatski stručnjaci.

"Odlučili smo pozvati sve naše ekonomiste i javili su se u vrlo zadovoljavajućem broju i stvorio se jedan lijepi tim koji može lijepo i kvalitetno i stručno napraviti tu zadaću, dakle jedno dobro dobro vještačenje", objasnila je Melita Bestvina iz Društva sudskih vještaka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Druži se s kriminalcima" Vlada o Milanovićevim izjavama: "Novi pisani uradak patološkog lažljivca demonstrira obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera"

Rok je prekratak, do kraja godine.

"Ako se posao kvalitetno podijeli, onda bi se to trebalo stići napraviti", smatra Bestvina.

DORH je za prošlo vještačenje platio oko milijun i tristo tisuća eura, domaći vještaci traže pak manje novca.

"Mislim da ćemo dati neku normalnu cijenu koja bi bila u rangu naših komora... Ne znam hoće to biti četverostruko ili upola manje, ne mogu sad kalkulirati s tim, posao je složen, obiman", tvrdi Bestvina.

Državno odvjetništvo imalo je pak stav da u Hrvatskoj nema tko odraditi to vještačenje pa su izabrali poljski KPMG. Neslužbeno se može čuti da su skloni ponovno izabrati strance, koji će posao naplatiti jednako skupo.

"Samo Državno odvjetništvo je kad je povjeravalo vještačenje KPMG-u tvrdilo da ga povjerava stranom trgovačkom društvu jer da su svi ostali vještaci i sva trgovačka društva u Hrvatskoj na neki način povezana s Agrokorom. Bilo bi čudno da sad od toga odstupe", komentirao je odvjetnik Ante Todorića Fran Olujić.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Secirala komunikaciju Komunikacijska stručnjakinja o prepucavanju predsjednika i premijera: "Takva komunikacija stvara percepciju nestabilnosti države"

Uskoro će na vrh DORH-a zasjesti Ivan Turudić, kao sudac vještačenje je proglasio nezakonitim, sad je u drukčijoj ulozi.

"Ovaj rok već teče 12 mjeseci, a bilo bi mi nelogično da se tako krupna odluka u tako važnom predmetu donosi bez znanja novoga glavnog državnog odvjetnika", rekao je Olujić.

Iz državnog odvjetništva za Dnevnik Nove TV odgovaraju da je Ivan Turudić na poziv Zlate Hrvoj Šipek bio prošli tjedan na sastanku u DORH-u. Kažu i da nisu razgovarali o slučaju Agrokor te da još nikome nisu povjerili posao vještačenja.

"Ono što bi bilo pametnije državnom odvjetništvu je da na neki način razmontira optužnicu kakvu je dosad imalo, da ju suzi, kako u pogledu vremenskih okvira, tako i broja okrivljenika pa onda vrlo vjerojatno ni vještačenje ne bi bilo tako skupo", smatra Fran Olujić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje direktoru Isplivali novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin: Ljudi umirali u najgorim mukama, a ostali će imati doživotne posljedice

Iz DORH-a ne odgovaraju jesu li utvrdili tko će odgovarati za propust u slučaju Agrokor, ali neslužbeno se može čuti - te će odluke propustiti novom glavnom državnom odvjetniku.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene