Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Secirala komunikaciju

Komunikacijska stručnjakinja o prepucavanju predsjednika i premijera: "Takva komunikacija stvara percepciju nestabilnosti države"

Aktualno Galerija Gabrijela Kišiček Gabrijela Kišiček Foto: Dnevnik Nove TV Gabrijela Kišiček Gabrijela Kišiček Foto: Dnevnik Nove TV Gabrijela Kišiček i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Gabrijela Kišiček i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Gabrijela Kišiček i voditelji Dnevnika Nove TV - 2 Galerija 1/4 >>
Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček analizirala je dobacivanja i komunikaciju državnog vrha.

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je u priopćenju dodijelio različite nazive premijeru Andreju Plenkoviću. Njegovi komentari izazvali su brojne reakcije u javnosti.

Gošća Dnevnika Nove TV, komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček, analizirala je njihovu komunikaciju.

"Ova komunikacija je samo kulminacija, eskalacija neprimjerene komunikacije između predsjednika i premijera kakvu građani slušaju već mjesecima, pa čak i godinama, naravno, više ili manje intenzivno, ali ovo je zapravo danas nešto što je, rekla bih, baš pokazalo najgoru stranu komunikacije i predsjednika i premijera. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Gong analizirao HDZ botovima napada oporbu i građane: "Takvim se metodama koristio i Aleksandar Vučić"

Kišiček je upitana zašto ljudi na rakvu retoriku često reagiraju kao da je zabavna, a pritom svoju djecu uče da tako ne smiju razgovarati.

"Mislim da je građanima zanimljivo gledati dvojicu visokopozicioniranih dužnosnika kako raspravljaju na razini nekih birtijaških obračuna, možda malo finija birtija, ali to je u principu to, ono što je zabavno u mirno vrijeme, u mirnodopskim trenucima kada je to puki entertainment.

Međutim, mislim da u trenucima kada zavlada bilo kakva kriza takva komunikacija između predsjednika i premijera stvara percepciju nestabilnosti države i u kriznim trenucima to prestaje biti zabavno. To trebamo imati na umu.

Hvala Bogu da su sada mirni trenuci i da nema većih kriza, međutim to će vrlo brzo prestati biti zabavno. Ja bih samo naglasila da, iako smo čuli nekoliko riječi iz predsjednikova priopćenja, iako dijele različite stilove i predsjednik i premijer, i jedan i drugi neprimjereno komuniciraju, i jedan i drugi služe se istim retoričkim taktikama: omalovažavanje, izrugivanje, diskreditiranje političkih protivnika, dociranje, obraćanje svisoka.

To su sve karakteristike koje dijele i jedan i drugi. I jedan i drugi neprimjereno komuniciraju i, naravno, ta se razina neprimjerenosti povećava. Jedan odgovori, drugi mu vrati. Opet se vrati razmjena neprimjerenih izraza koja puni medijski prostor i narušava kulturu dijaloga i razinu civiliziranosti političkih rasprava", odgovorila je komunikacijska stručnjakinja. 

Pročitajte i ovo Mirko Hrgović Mirko Hrgović Bivši nogometaš Dinama i Hajduka pravomoćno osuđen: Sinjaninu je staklom zarezao lice

Na predsjednikove prozivke odgovorila je i Vlada. "Notorni lažljivac Milanović, koji se druži s kriminalcima, po tisućiti put priopćenjem o predsjedniku Vlade demonstrira raskoš vlastitog primitivizma i obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera", priopćili su, između ostalog, iz Vlade.

Kišiček je na to rekla da jedni druge optužuju za neprimjerenu komunikaciju, primitivizam, ali se i jedni i drugi koriste riječima koje dobro ilustriraju nekulturu dijaloga i nekulturu političke komunikacije kakve se svi mi možemo sramiti. Takva komunikacija, vjeruje stručnjakinja, ove godine neće stati.

"I dugoročno gledajući, kako uopće i tko može zamisliti da njih dvojica sjednu za stol, njegujući kulturu dijaloga dođu do nekih sporazuma, kompromisnih rješenja i da zajedno rade za dobrobit građana ove zemlje? To je zaista teško zamisliti", zaključila je Gabrijela Kišiček.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene