Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavlje povodom Velike Gospe

Bozanić pozvao na obranu obitelji: Vjernici diljem Hrvatske hodočaste u najpoznatija marijanska svetišta

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, slavi se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

Predvodeći središnje misno slavlje na Veliku Gospu u Aljmašu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upozorio je da je Bog danas postao nepotrebna i suvišna kategorija u interpretaciji svijeta, društva i čovjeka, ali i poručio da je trajno prisutan.

Pročitajte i ovo Joško Kodžoman i Sofija Preljvukić Vjera i sudbina Fra Joško iz Sinja podijelio svjedočanstvo jedne žene: ''Obećao sam joj na ispovijedi da ću to reći javno'' Marija Bistrica - 2 Sajamski dan VIDEO Marija Bistrica spremna za blagdan Velike Gospe: "Vjernici će moći i nešto ponijeti sa sobom"

Hranić je iz najvećeg marijanskog svetišta Slavonije i Baranje poručio da Bog nije napustio ljudsku povijest nego je trajno prisutan u njoj, usmjerava je i vodi pa ljudski život i čitava stvorena stvarnost imaju svoj smisao i cilj.

No, govoriti o Božjoj prisutnosti u ljudskoj povijesti nije lako jer je Bog danas postao nepotrebna i suvišna kategorija u interpretaciji svijeta, ljudskog društva i čovjeka, kazao je Hranić, ustvrdivši kao da se čini da je pozitivističkim pristupom Bog protjeran iz prirodnih znanosti.

Posljedično, Bog je, kazao je nadbiskup protjeran iz same stvorene stvarnosti, a kao i da je raznim tumačenjima povijesti i društvenih odnosa protjeran i iz ljudskog društva u čijem oblikovanju nema nikakvu ulogu.

Vjernicima je poručio da su pozvani živjeti, razmišljati i djelovati pred licem Božje odsutnosti. Primijetio je da je ljudska povijest postala drama trajnog napretka, bilo medicinskog, znanstvenog ili gospodarskog koji se predstavlja kao vrhunac i spas prema kojemu ići, u kojem jači pobjeđuje.

Naglasio je kako izgleda da se tome nitko ne može suprotstaviti jer sve što postoji mora biti u službi takvog napretka pa makar trebalo upotrijebiti i nečasna, grešna i nedopuštena sredstva.

Upitao je, međutim je li nam život uistinu bolji ili smo postali nezasitni, umorni, ovisni, uništeni stresom robovi i žrtve napretka i standarda bez istinske slobode, smisla i dostojanstva.

"Iako smo i mi crkveni ljudi postali zaraženi tim virusom Božje odsutnosti i praktičnog materijalizma današnja nam svetkovina i Božja riječ poručuju da Bog ipak nije odsutan. On se i dalje očituje i prisutan je u liku Božje djevice Marije, poručio je Hranić.

Ustvrdio je da je u biblijskoj slici iz Knjige Otkrivenja sebe prepoznala i Europska unija te je na svoju zastavu plave boje, koja je simbol Blažene djevice Marije, dodala i 12 zvijezda.

"Ženi, Crkvi i Europi, suvremenom čovjeku prijeti zmaj koji želi proždrti dijete, koji ruši zvijezde i sije smrt, koji želi uništiti vjeru u Isusa Krista i Božju prisutnost u ljudskoj povijesti i smisao ljudskog života", kazao je nadbiskup Hranić.

Svetište Majke Božje Aljmaške pohodilo je ove godine mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva istočne Hrvatske ali i inozemstva. Tijekom dana u Aljmašu će se, uz ostalo, služiti mise za stradalnike Domovinskog rata te mlade bračne parove i njihovu djecu.

Bozanić pozvao na obranu obitelji

U povodu blagdana Velike Gospe misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup koji je upozorio da je danas ugrožena kršćanska vizija postojanja i pozvao na obranu obitelji kao najvećeg dobra našeg društva.

Naglasivši kako je u hrvatskom vjerničkom narodu svetkovina Velike Gospe duboko ukorijenjena, kardinal Bozanić upozorio je da je kršćanska vizija ljudskog postojanja na zemlji "danas ugrožena i napadnuta od ideologija koje imaju namjeru uvjetovati društvo i samu ljudsku osobu".

Kako je podsjetio, papa Franjo je prošlog mjeseca u Kanadi ukazao na opasnost od ideološke kolonizacije koja je u suprotnosti sa životnom stvarnošću i koja nastoji iskorijeniti tradicije, povijest i religijske spone.

"U drugim je zemljama papa Franjo, govoreći o ljepotama obitelji, pozvao da se odupremo teorijama koje nastoje nametnuti tzv. druge oblike obitelji i drugačije gledanje na čovjeka, s obzirom na njegovu izvornu različnost koja ga očituje kao muško i žensko. Naime, kako kaže papa Franjo, vodi se rat, ne oružjem, nego ideološkom kolonizacijom koja želi razoriti brak i obitelj”, rekao je Bozanić.

Istaknuvši kako današnje slavlje poziva da budemo društvo otvoreno djeci, kardinal Bozanić naglasio je da na tom području postoje inicijative koje raduju, ali i one "bahate i neljudske odluke i postupanja onih koji omalovažavaju stvarne potrebe djece i koji ne štite ljudski život od začeća do naravne smrti" koje žaloste.

Pozvao je da posebno molimo za majke i očeve koji iščekuju rođenje djeteta, ali i za mir u ratom pogođenoj Ukrajini te poručio kako je crkvi u Hrvatskoj potrebna nova marijanska obnova.

Svetom misnom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji se osvrnuo na izazove inflacije i poteškoće s opskrbom energentima, poručivši kako se hrvatska Vlada s njima, kao i s pandemijom koronavirusa, dosad uspješno nosila.

"U svakom segmentu Vlada prepoznaje te rizike i izazove s kojima se susrećemo ili s kojima ćemo se susretati i odgovorno vodimo državu", zaključio je Medved.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, slavi se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene