U ponedjeljak je na Pantovčaku održana dugoočekivana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na dnevnom redu bilo je curenje podataka iz istraga, ali i migracije.

Galerija


Na pitanje je li se na sjednici raspravljalo o aferi SMS, premijer Andrej Plenković odgovorio je: ''Raspravljen je niz tema u kontekstu informacijske sigurnosti, pa možemo reći da je spomenuto i to pitanje. To se mora rasvjetliti do kraja i svi oni koji su na bilo koji način uključeni u davanje informacija, a dio su policijskog ili nekog drugog sustava progona, moraju za to odgovarati.''

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković nakon sjednice VNS-a: "Osuđen je napad na Banske dvore, složili smo se da je riječ o djelu s obilježjem terorizma" Otvoreni prozori na Banskim dvorima Luftaju se Banski dvori, stigao Milanović: Počela sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Šef Sabora Gordan Jandroković rekao je da na sjednici nisu trebali izglađivati odnose jer su odnosi korektni i dobri. ''Bilo je ponekad disonantnih tonova, ali s obzirom na situaciju i globalno okruženje i kompleksnost međunarodnih odnosa, nužna je dobra suradnja'', rekao je predsjednik Sabora.

Priopćenje Pantovčaka nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost prenosimo u cijelosti:

''Sukladno ranijoj najavi, održana je druga ovogodišnja sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su zajedno sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na sjednici je raspravljeno stanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U području neklasificiranih podataka Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo je dvije odluke i jednu preporuku državnim tijelima, prvenstveno s ciljem podizanja svijesti, znanja i učinkovitosti državnih institucija Republike Hrvatske.

Na sjednici se raspravljalo i o odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja te trendovima migracijskih kretanja u okružju Republike Hrvatske. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti Vijeće za nacionalnu sigurnost u redovitoj proceduri odobrilo je uspostavu suradnje sigurnosno-obavještajnim agencijama s partnerskim stranim službama, kao i Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2019. godinu te Godišnji plan za rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za nadolazeću godinu'', navodi se u priopćenju.
 

Rotor je zatvoren, pogledajte kako voziti obilaznim pravcima

Franka Batelić: Suknja u kojoj je nemoguće ostati neprimijećen