Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU ZADOVOLJNI

Nižu se reakcije na izvješće DORH-a o padu drona: "Jedna stvar je iznenađujuća..."

Nižu se reakcije saborskih zastupnika na izvješće Županijskog državnog odvjetništva o padu drona. Izvješće su komentirali predsjednik saborskog Odbora za obranu i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović ocijenio je iznenađujućim činjenicu da nije utvrđeno postojanje 120 niti 40 kilograma eksploziva, već neka nedefinirana tvar.

"Tu nije bilo ništa neočekivano novo od onoga što se već nije čulo u javnosti. S ovim podacima sam upoznat još na sastanku Odbora kada smo tražili informacije o padu drona", rekao je Vidović za Hinu upitan za komentar informacija ŽDO-a o padu bespilotne letjelice na zagrebačkom Jarunu.

Donekle iznenađujućim ocijenio je da se očevidom utvrdilo kako se ne radi ni o 120 niti o 40 kilograma eksploziva, o čemu se govorilo, već o nekakvoj nedefiniranoj tvari organskog porijekla koja je bila "upakirana u tu nazovimo bombu".

Pročitajte i ovo Letjelica AVIOBOMBA S UPALJAČEM Otkriven uzrok pada letjelice: "Nakon udara je došlo do eksplozije... Postojala je neka namjera"

Pročitajte i ovo Dron u Zagrebu Dovršena istraga Dnevnik Nove TV doznaje: Letjelica koja je pala na Zagreb bila je dorađivana i nosila je bombu

Vidović je ustvrdio kako je najbitnije da se takvo što više ne dogodi, istaknuvši da se više ne smije ponoviti da nas je to uhvatilo - kao NATO i RH, "donekle na spavanju". "Ne smijemo više dopustiti ugrozu naših građana. Ovakvi incidenti se ne smiju ponavljati", poručio je i dodao da su iz tog događaja NATO i hrvatske Oružane snage izvukli pouku.

Naglasio je kako sada nije toliko bitno je li u dronu bila bomba ili ne, jer je sam dron takve veličine sam po sebi ugroza. "Bitno je da, nasreću, nitko nije poginuo i da nije došlo do značajnije štete", kazao je.

Bespilotna letjelica, koja je u večernjim satima 10. ožujka pala u Zagrebu, po tvrdnjama iz ŽDO-a bila je naoružana aviobombom, a uzrok pada bio je narušen slijed automatskog slijetanja kod aktiviranja glavnog padobrana.

Pročitajte i ovo Letjelica - 3 BEZ OBJAVE NALAZA Gdje je zapela istraga o padu letjelice na Zagreb? Politika ušutkana, DORH zakopčan, a struka začuđena odugovlačenjem

Izvješće DORH-a komentirao je i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić. Rekao je kako se ni nakon ovih rezultata istrage opet ne zna ništa. Uvjeren je kako se nikada neće doznati tko je ispalio letjelicu.

"Apsolutno sam nezadovoljan rezultatima istrage kao predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost jer nakon ove istrage mi ne znamo ništa. Ako nije poljoprivredni ili vojni eksploziv ne znamo što je. Svemirci su napunili tu cijev zapravo sa čime. Meni ovo izgleda kao peglanje izjava velikog vođe u liku i djelu Andreja Plenkovića", rekao je Hajdaš Dončić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene