Dovršena je istraga o padu vojne letjelice koja je prije više od mjesec dana pala na Zagreb. Prije objave službenog izvješća reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov doznaje da je letjelica bila dorađivana i da je nosila bombu.


Vojna letjelica koja je pala na Zagreb prije više od mjesec dana - bila je naoružana! Imala je bombu ugrađenu umjesto kamere. Do tih se saznanja došlo u istrazi, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

Rupa iz koje je izvađena odavno je zatrpana, a u nju su već posađena stabla.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je naloge za provođenje više vrsta vještačenja. Zatraženo je i mišljenje zrakoplovno-tehničke struke", izvijestili su.

O završnom izvješću zagrebački tužitelji još ne žele govoriti. Javnosti će pokazati dijelove koji su pronađeni i sve ono što je od bombe ostalo. Trebalo bi biti jasnije je li uistinu bila napunjena s 40 kilograma eksploziva te što je točno eksplodiralo. Trebao bi im to pokazati kemijsko-fizikalni nalaz.

"Može utvrditi tragove eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se što je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala, kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanijela veliku štetu u 50-metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki", istaknuo je stručnjak za zrakoplovne nesreće Josip Milošević.

Raniji balistički nalaz nije potvrdio da je bilo tragova eksploziva na fragmentima koje je vještačio neovisni Centar Ivan Vučetić. Josip Milošević smatra kako će stručnjaci svaki od zaključaka morati i potkrijepiti dokazima.

"Onaj tko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip zrakoplova i vidjeti i tvorničke nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmijenjeno", napominje Milošević.

Dron u Zagrebu Dnevnik Nove TV doznaje: Zatražene su dodatne analize i tumačenja o dronu koji je pao na Zagreb. Ravnatelj SOA-e: "Mislim da će DORH uskoro obavijestiti javnost"

Emmanuel Macron Macron o zagrebačkom dronu: "Svi smo bili prilično šokirani. Radimo s Hrvatskom kako bismo razumjeli što se dogodilo"

Suprotno porukama iz NATO-a da letjelica nije bila naoružana - nitko u Vladi ni Ministarstvu obrane tjednima nije odstupao od svoje teze. Šef države u isto je vrijeme pozivao na oprez, požurivao objavu rezultata, ali i prozivao za moguću manipulaciju podacima iz istrage.

Na mjestu pada letjelice je bila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Teško je saznati tko ju je lansirao, rekla je Pezo Moskaljov.

"I Rusija i Ukrajina su negirale da je njihova, zna se da je lansirana s područja Ukrajine, ali nije poznato s kojim namjerama i je li poslana kao prijetnja", rekla je Pezo Moskaljov.

Preletjela je čak tri NATO-ove države, a Hrvatsku nitko nije obavijestio. "Pad letjelice je razotkrio sve mane hrvatskog zračnog prostora. Prava je sreća da nije bilo žrtava", zaključila je Pezo Moskaljov.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srijedu će predstaviti rezultate dosad provedenih izvida vezanih uz pad letjelice 10. ožujka ove godine. Uz županijskog državnog odvjetnika, rezultate će predstaviti načelnik sektora kriminalističke vojne policije, glavni vojni zrakoplovni istražitelj te glavni vještak za požare i eksplozije iz Centra za forenzična ispitivanja. 
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju