Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto ocijenila je u petak da je premijer Andrej Plenković "potpuno izgubio osjećaj za stvarnost" te da raznim smicalicama i jeftinim trikovima pokušava sakriti korupciju.


"Riječ je o Vladi koja je sama umočena u korupciju i pri tome je uhvaćena na djelu, pa sada jeftinim štosovima pokušava zamagliti situaciju", izjavila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Vezani članci Sabor o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom ''Nitko ne mora participirati odmah ništa'': Plenković objasnio model sufinanciranja obnove i obećao da će pomoći svima Andrej Plenković Otvoreno pismo Plenkoviću: ''Hitno oslobodite plaćanja PDV-a stradalnike i humanitarne organizacije"

Vidović Krišto tvrdi kako ogromna većina građana razumije da je "divljačka" korupcija ključni problem u Hrvatskoj, a to jedino ne razumiju Plenković i njegov najuži kabinet.

"Vlada ne razumije da ju je vrijeme pregazilo i da u njihove smicalice nitko više ne vjeruje", dodala je Vidović Krišto usporedivši jučerašnje zaključke Vlade o radikalizmu s odlukama "Vlade DDR-a iz studenog 1989.".

Poručila je da Vlada mora odgovoriti na sljedeća pitanja: tko je iz Vlade odgovoran za štetu od 2,2 milijarde kuna nastalih u aferi Krš-Pađene, tko je iz HDZ-a ili SDP-a odgovoran za štetu u aferi Uljanik od 5,5 milijarde kuna, tko je odgovoran što je u aferi Borg na privatnim računima završilo 920 milijuna kuna poreznih obveznika, tko štiti Emila Tedeschija u "iživljavanju" na građanima Hvara i vjerojatnoj utaji poreza te zašto dosad nitko nije odgovarao u aferi Janaf.

"Ključna je stvar da poduzetnici u Puli, Dubrovniku ili Osijeku ne znaju kako će završiti ovaj mjesec, a predsjednik Vlade bavi se prepucavanjem s predsjednikom Hrvatske na osobnoj razini i ima groteskne konferencije za medije u trajanju od sat vremena", rekla je Vidović Krišto.

Domovinski pokret traži hitan nastavak sjednice Hrvatskog sabora na kojoj će prva točka biti stavljanje Ovršnog zakona izvan snage te obveza donošenja novog, europski usklađenog, pravednog ovršnog zakona, a potom rasprava o stanju u pravosuđu, odnosno sveobuhvatna reforma hrvatskog pravosuđa.

Pritom Vidović Krišto podsjeća na subotnji sastanak Plenkovića s predstavnicima policije, DORH-a i SOA-e ocijenivši da je time povrijedio Ustavom propisanu trodiobu vlasti.

"Plenković i društvo žele sve nas prisiliti da se pomirimo s nepravdom i korupcijom, ali to mu više neće proći. Hrvatsko se društvo demokratski osvješćuje i ti jeftini jugotrikovi i prijetnje iz božinovićevsko-šeksovsko-plenkovićevske kuhinje neće uspjeti", rekla je Vidović Krišto.