Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove optužbe

Vidović Krišto nadopunila kaznenu prijavu protiv Plenkovića i Vujnovca: Pozvala DORH na brzo djelovanje

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto nadopunila je svoju kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića i Pavla Vujnovca.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) izvijestila je da je nadopunila svoju kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića i Pavla Vujnovca, vlasnika ENNA grupe i PPD-a.

Tvrdi da je u kaznenoj prijavi iznijela nepobitne dokaze da Plenković, protivno zakonima, prilagođava odluke hrvatske Vlade kako bi Vujnovac i tvrtke u njegovom vlasništvu ostvarivali nepripadajuću materijalnu korist, a sve na štetu državnog proračuna odnosno hrvatskih poreznih obveznika.

"Dokazi tim tvrdnjama jesu HEP-ova isplata 100-postotnog avansa PPD-u, omogućavanje Pavlu Vujnovcu da s 29 posto vlasništva u Fortenova grupi ostvaruje upravljačka prava kao da ima 51 posto, te Plenkovićeva blokada rada Ureda za sprječavanje pranja novca, da u skladu s hrvatskim zakonima i europskim direktivama provjeravaju legalnost novca Vujnovca i njegovog partnera Josipa Jurčevića”, kazala je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin - 1 Nismo mi, majkemi Kremlj se napokon oglasio o Prigožinovoj smrti

Zastupnica podsjeća i na najnoviji slučaj kupnje plina PPD-a za bagatelnu cijenu od Ine, koji se onda prodavao po iznimno visokoj cijeni Gradskoj plinari Zagreb, te slučaj Petrokemije iz Kutine gdje je u Nadzorni odbor imenovan Plenkovićev savjetnik za gospodarstvo Tomislav Pokaz, "brat kuma predsjednika vlade, osoba iz prijateljsko-obiteljskog kruga Plenkovića".

"INA i PPD postavljaju predsjednika Uprave Petrokemije koji obustavlja proizvodnju, čime nestaje potreba za isporukom plina, dok istovremeno iste strukture naplaćuju kaznu Petrokemiji, jer je od njih imenovani direktor zaustavio proizvodnju, te plin nije isporučivan”, rekla je.

Vidović Krišto od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek očekuje žurno djelovanje uz poruku da ukoliko ne postupi sukladno Ustavu, hrvatskim zakonima i Ugovoru o Europskoj uniji sama postaje počinitelj kaznenog djela.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene