Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak afere HEP

VIDEO Grmoja: "Plenković je pod potpunom kontrolom Pavla Vujnovca"

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja iznio je nove optužbe na račun Vlade i Prvog plinarskog društva. Ovaj put riječ je o Petrokemiji, koja je, kako je ustvrdio, svojim donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i INA-i morala platiti 104 milijuna kuna penala.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja iznio je nove optužbe na račun Vlade i Prvog plinarskog društva. Kaže kako je Petrokemija svojim donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i INA-i morala platiti 104 milijuna kuna penala. 

Penale, kaže, Petrokemija mora platiti zbog odluke o zaustavljanju proizvodnje u kutinskoj tvornici koju je donio upravo PPD, što je nastavak afere HEP.

"PPD je ujedno bio većinski vlasnik Petrokemije koji je donio odluku o zaustavljanju proizvodnje u ožujku 2022., pa je Petrokemija zbog te odluke istom tom većinskom vlasniku platila penale jer su imali ugovor o plinu koji nije mogao biti potrošen baš zato što je obustavljena proizvodnja", objasnio je Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Uz to, dodao je, iznos od 104 milijuna kuna je oko 25 posto veći od cjelokupne prošlogodišnje dobiti kutinske tvornice, koja je iznosila 80 milijuna.

Pročitajte i ovo Nova snimka napada grčka televizija VIDEO Objavljena nova snimka navijačkih nereda: "Hrvati na lijevom ramenu nose..."

Osim Petrokemije, naglasio je, oštećena je i država kao jedan od suvlasnika,  za što odgovornim smatra člana Nadzornog odora i premijerova savjetnika Tomislava Pokaza.

"Što je on napravio da Petrokemija i država ne bi bili oštećeni? Sjedi li u Nadzornom odboru da takve informacije prima na znanje ili da u ime države kontrolira procese i upozorava na moguće nepravilnosti?", upitao je Grmoja

Za njega je ovaj slučaj konstantno pogodovanje tajkunu Pavi Vujnovcu i PPD-u, odnosno nastavak afere HEP, koji je izgubio milijune eura zbog prodaje viškova plina po cijenama koji su išle i do jednog centa, ali je otkupljen od INA-e za 47 eura po MWh.

"Nije se slučajno Petrokemija dovela u probleme, ona je u probleme ušla zbog cijene plina, na takav ju je način PPD preuzeo i proslijedio turskim vlasnicima, kojima će ponovno isporučivati plin", upozorio je.

Iako su od otkrivanja nepravilnosti u HEP-u prošla dva mjeseca, Mostov zastupnik podsjetio je da još uvijek nema smjena odgovornih ljudi i pozvao premijera Plenkovića, koji je, kako je rekao, pod potpunom kontrolom Pave Vujnovca, da bar malo pokaže da ima vlast i utjecaj u Hrvatskoj.

Kad su u pitanju neredi i kršenje zakona, za Most nema "ali" 

Grmoja je komentirao i slučaj Dinamovih navijača koji su u istražnom zatvoru u Grčkoj nakon tučnjave i nereda na atenskim ulicama u kojima je život izgubio navijač AEK-a.

"Kada je u pitanje kršenje zakona i remećenje javnog reda i mira, za Most nema 'ali'", rekao je.

Ono što Hrvatska ne smije dopustiti, smatra Grmoja, jest kolektivna odmazda prema uhićenim Bad Blue Boysima. Grčka policija trebala je u posljednjih osam dana barem suziti broj osumnjičenih za kaznena djela, a ne svih stotinjak i dalje držati u zatvoru, dodao je.

"Čemu služi naš veleposlanik ako mu treba nekoliko dana da reagira i da počne raditi nešto u vezi s tim. To je osnovna funkcija diplomatske službe - biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada upadnu u probleme u stranoj državi, bez obzira na to što su učinili", poručio je zastupnik Mosta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene