Mario Banožić
Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr

Ministar obrane Mario Banožić demantirao je u srijedu informaciju portala Obris.org da je stigla službena ponuda američke tvrtke ProAero za nabavu 12 rabljenih F-16 po cijeni od 140 do 170 milijuna dolara, poručivši da će ponude za nabavu vojnih zrakoplova biti dostavljene idućeg tjedna.


"Službene ponude nema, ponude će biti 9. rujna i dostavljat će se točno određenog datuma i u određenom vremenu onima koji su upućeni. Među njima je Amerika s novim F-16 i Švedska s novim Gripenima", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Vezani članci Slavlje Vatrenih Stižu čestitke državnoga vrha i domaćih političara: Vatrenima poruku poslao i legendarni šahist Ivana Petrović Ivana Petrović iz Tirane uoči važnog samita: "Sjeverna Makedonija sve se više veže za Srbiju. Crna Gora nova je neuralgična točka"

Među ponudama su i polovni vojni avioni europske proizvodnje iz Francuske i Italije, Rafal i Eurofighter, a išli su i u treći oblik traženja ponuda tj. radi se o avionima koji dolaze iz Izraela, Grčke i Norveške, a vezani su uz polovne avione F-16.

Banožić je rekao da je priča o nabavi američkih polovnih F-16 izašla na "jednom portalu gdje su određeni samoprozvani vojni analitičari" iznijeli tu ponudu. ''To je neozbiljno'', rekao je.

"Svi koji su prenijeli netočnu informaciju s tog portala mogli su vidjeti da na tom portalu postoji tvrtka koja je jedna od navedenih ponuđača i oglašava se na njemu", ustvrdio je.

Niti nam odgovara datum, niti nam odgovara dobavljač, niti je to obvezujuća ponuda, kazao je dodavši da se radi o neozbiljnom postupku koji je dezinformirao javnost.

Upitan preferira li Hrvatska američku ponudu vojnih zrakoplova, odgovorio je kako će se, kada dođu ponude, odlučivati na temelju raznih parametara.

"Naravno da će se konačna odluka donositi u odnosu između dvije zemlje, i to će biti politička odluka. Povjerenstvo koje je sastavljeno iz više resora - tu se nalaze ljudi iz MORH-a i Oružanih snaga te iz drugih ministarstava, predložit će odluku Vladi, koja će tu odluku potvrditi na
svojoj sjednici", rekao je Banožić.

 

Premijer je na pitanje o američkoj ponudi za kupnju vojnih aviona odgovorio da još ništa nije vidio osim na portalima, ali da ne zna ništa o tome.

Prema pisanju Obrisa ProAeronautics poslao je državnom vrhu ponudu 12 rabljenih F-16. Portal piše da se radi o ponudi odnosno paketu specijalizirane opreme s maksimalno 30 aviona F-16 A/B, s paketom rezervnih dijelova, 30 nosača naoružanja, 30 AN/APX-113 sustava za identifikaciju prijatelj-neprijatelj i 30 topova M61 Vulkan 20 mm.

Ponuđena cijena, podložna daljnjim pregovorima, je 11,5 do 14 milijuna dolara po avionu F-16A te 12,5 do 15 milijuna dolara do avionu F-16B.

12 letjelica Hrvatsku bi koštalo između 140 i 170 milijuna dolara, dok bi cijena za kupovinu 30 borbenih aviona bila između 399 i 424 milijuna dolara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju