Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad policije

Sud potvrdio policijsku verziju prekršaja Ivana Turudića: "Na snimci je vidljivo da presretač vozi na pristojnoj udaljenosti"

Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Aktualno Galerija Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Ivan Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić gostuje Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić gostuje Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Nadležni Općinski sud u Bjelovaru potvrdio je policijsku verziju slučaja suca Ivana Turudića. Policijska snimka sastavni je dio i tamošnjeg sudskog spisa te je pregledana tijekom prekršajnog postupka.

Glasnogovornik suda, sudac Darko Laklija, rekao je kako pregledavanjem snimke nisu uočene nikakve nepravilnosti u postupanju policijskih službenika iz “presretača”.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić propucani automobil Turudiću vraćeno vozilo, očevid je gotov: "To je službeni kalibar jugomilicije" Ivan Turudić Isprika mu ne treba Turudić odgovorio Milanoviću: "S dubokim prijezirom odbacujem..."

Na snimci nije vidljivo, napomenuo je, da bi se presretač kretao nekoliko metara iza Turudićeva Audija Q5, odnosno da bi mu bio na repu i poticao ga na bržu vožnju, kako tvrdi Turudić.

Prema riječima glasnogovornika suda, na snimci je vidljivo da se policijski presretač vozi na pristojnoj udaljenosti od vozila koje prati, bilježi njegovu brzinu kretanja te mu se tek na kraju približava na manju udaljenost, ali na samo nekoliko sekundi, kako bi izbliza u krupnijem planu “uhvatio” registarske tablice. To odgovara postupanju policijskih službenika i u drugim slučajevima koji dođu na njihov sud, rekao je glasnogovornik Laklija za Jutarnji list.

Presretač je Turudićev automobil zaustavljao dva puta. Naime, prema navodima neimenovanog izvora Jutarnjeg lista, presretač je prvo s udaljenosti od nekih 50 metara pratio Turudićev terenac i utvrdio da vozi brzinom većom od dopuštene.

Detalji presretanja

Nakon fiksiranja dokaza snimkom, krenulo je zaustavljanje. Presretač je kod spomen-područja Barutana pretekao Turudićev automobil i zatim svjetlećim natpisom “Policija - slijedite nas” signalizirao da se zaustave.

Paralelno s davanjem signalizacije presretač se sam kod Barutane isključio iz prometa misleći da će ga Turudić pratiti. No to se nije dogodilo nego je Turudić produžio pokraj zaustavljenog presretača. Baš u tome leži razlog što Turudića policija nije prijavila za bijeg, zato jer bijeg podrazumijeva neku radnju poput ubrzavanja ili slično, a Turudić je jednostavno produljio dalje.

Otuda tvrdnje u presudi da se Turudić oglušio na upozorenje policije. Vidjevši da ih Turudić ignorira, policijski presretač kreće drugi put za Turudićem.

Sustižu ga kod skretanja za Diebali i taj put presretač pali i prednje plave bljeskalice te prilazi Turudiću sa stražnje strane, a taj put se sudac uredno zaustavlja.

To listu potvrđuje i izvor iz policije koji je pregledao navedenu snimku na kojoj se vidi kako je razmak od Turudićeva Audija i policijskog presretača osam isprekidanih linija.

Ako se uzme da je svaka od njih dužine dva i pol metra i da je još toliko razmak između linija, to znači da je ta razdaljina oko 40 do 50 metara tijekom mjerenja brzine.

Na bjelovarskom sudu pojasnili su i kako je došlo do pogreške u obrazloženju presude protiv Turudića, u kojoj je navedeno da su mu upućena četiri sudska poziva od kojih je jedan primio, ali nije došao na sud niti je nedolazak ispričao.

Naime, nakon što je Turudić izjavio da nije primio niti jedan poziv, bjelovarski sud je potvrdio da je to istina i da je do spomenutog navoda u presudi došlo omaškom.

Prema njihovu objašnjenju, Turudića su, s obzirom na to da je prijavljen u Zagrebu, najprije pokušali ispitati zamolbeno preko zagrebačkog Općinskog prekršajnog suda.

Od tog suda povratno su dobili dopise iz kojih je proizlazilo da mu prvi poziv nije uručen, a da drugi jest. Sutkinja koja je donijela presudu oslonila se na te dopise zagrebačkih kolega, ali je naknadnom provjerom samih priležećih dostavnica ustanovljeno da Turudić uistinu nije primio, odnosno preuzeo ni prvi niti drugi poziv.

Glasnogovornik Laklija rekao je da je cijeli spis u četvrtak po dostavljaču poslan predsjedniku Vrhovnog suda RH Đuri Sessi, piše Jutarnji.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene