Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici prošle su godine radili ukupno 93 dana.


Neki su, po dobrom starom običaju, sve rasprave prešutjeli, premda redovito primaju plaću. Godinama se u Saboru nije zvala straža za izbacivanje zastupnika. No HDSSB čini se zna kako vladajući HDZ izbaciti iz takta.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović - 1 Stručnjakinja o nevjerojatnom odgovoru s Pantovčaka: "Mogao bi biti prodavač boza..." Zoran Milanović Političar iz BiH kazneno prijavio Milanovića zbog izjava o genocidu u Srebrenici

>> VIDEO: Tko je u Saboru bio 'kreten', a tko 'lažljivac'?

'Remetinec bi mogao naći mjesto i na turističkoj karti. Neće se tamo odvijatri samo izbori za temeljne ogranke već i izvanredni sabor stranke', bile su riječi HDSSB-ovog zastupnika Dinka Burića.

U posljednja tri mjeseca koliko je trajala zadnja sjednica radilo se najviše. 'Trajala je 36 dana i bilo je dana kada je svih pet dana trajala sjednica Sabora', rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić. Iako su im plaće smanjene zbog krize i dalje su daleko iznad hrvatskog prosjeka, a javnost se često pita čime ih zarade.

'Kolega kao da je s Marsa pao. Ili kao da je pao niz stepenice', rekla je Ingrid Antičević Marinović. 'Ona je stvarno kao da se druži s Marsijancima', bio je odgovor HDZ-ovog Josipa Đakića.

'Ma pustite Marsijance, nemojte još njih u Sabor dovesti', rekao je potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak. Uz Ingrid Antičević Gordan Maras i Nenad Stazić rekorderi su u istupima SDP-ovaca. Stranke koja je u Saboru u devet mjeseci govorila oko 1.300 puta.

'To je politički stav HDZ-a i većine građana da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija i zbog te izjave gospodin Šeks prijeti zabranom SDP-a', rekao je Stazić. S HDZ-ove strane među najčešćim govornicima su Andrija Hebrang i Krunoslav Markovinović. Iako je stranka govorila više od 1.600 puta Stjepan Fiolić nije prozborio ni jednom.

Šef SDP-a govorio je u prvih 9 mjeseci 51 put, ispravio je 13 navoda, a većinom govorio u ime kluba. 'Tko se laća mača na mač se i poreže', bile su riječi Zorana Milanovića. Posljednjom sjednicom koja nije još ušla u statistiku popravio je prosjek.

'U nekim demokratskim parlamentima se svake srijede ovako radi', rekao je Milanović. 'U nekim demokratskim zemljama, zar ovo nije demokratska zemlja', dobacila je premijerka Jadranka Kosor. 'U Velikoj Britaniji, day after ili kako ono ide', dodao je Milanović.

'Što ćeš tu kad je on svjetski čovjek, a mi smo hrvatske budale', dobacio je Ivan Šuker. Sabornica je nerijetko bila prazna. No, zastupnici su svoj život u gradu naplatili. Na smještaj zastupnika u prošloj godini porezni su obveznici potrošili gotovo 2 i pol milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju