Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izjave nakon vlade

Smije li Bulj postaviti građansku stražu na granici? "Previše je tu populizma i politikantstva"

Davor Božinović
Davor Božinović DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.HR Sindikati i ministar Piletić Sindikati i ministar Piletić Foto: DNEVNIK.HR Marin Piletić Marin Piletić Foto: Goran Mehkek/Cropix Marin Piletić Marin Piletić Foto: DNEVNIK.hr +3 Davor Božinović Galerija 1/8 >>
Ministar Davor Božinović komentirao je izjavu Mire Bulja, koji je rekao da će uvesti građansku stražu na granici zbog migranata. Božinović kaže da je to protuzakonito, a da granicu kontrolira policija. Izjavu nakon sjednice Vlade dali su Sindikati i ministar rada Marin Piletić nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora o novim materijalnim pravima.

U ponedjeljak se deset javnih i dva državna sindikata s Vladom dogovorilo o plaćama. Postignut je dogovor o rastu osnovice od pet posto i ona će se isplaćivati već na plaći za listopad. Dogovoreno je i da raste božićnica na 300 eura, a uvedeno je i novo pravo – uskrsnica, koja će iznositi sto eura.

"Svi naši službenici u ožujku će dobiti novo pravo, uskrsnicu od 100 eura, i tako smo završili novu rundu pregovora", rekao je Piletić nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora sa Sindikatima. 

No nisu svi Sindikati potpisali ugovor. Od 11 sindikata, 10 njih je uvjerljivom većinom svojim odlukama podržalo odluke Vlade. Jedan Sindikat odbio je ponudu Vlade, naglasio je Piletić. 

"Ako netko odbije ponudu Vlade, onda ne može doći ni na potpisivanje", rekao je Piletić. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike rekao je i da je udio minimalne plaće u prosječnoj plaći porastao na više od 54 posto. Neto minimalna plaća po njegovim će riječima iznositi približno 677 eura, što je povećanje u odnosu na 2023. godinu za više od sto eura. Iznos minimalne plaće vlada određuje svake godine do 31. listopada za iduću godinu, nakon konzultacija s poslodavcima i sindikatima.

Davor Božinović Sindikati i ministar Piletić Foto: DNEVNIK.HR

Na pitanje o kompenzacijskim mjerama prema poslodavcima, Piletić je rekao da će prvo vidjeti postoji li potreba. "Imamo dovoljno vremena da vidimo postoji li potreba za tim", kazao je. 

"Nastavljamo dalje pregovore, očekujemo da materijalna prava budu uvećana, ali očekujemo i donošenje novog zakona o plaćama", rekao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora s Vladom. 

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, izjavila je da su se uspjeli izboriti za nova materijalna prava, ali da njihova borba tek slijedi. "Svi smo spremni za zajednički rad", naglasila je. 

Na pitanje je li to kupovanje socijalnog mira pred izbore, ministar Piletić odgovara da se ne radi o izborima. 

Prema potpisanom Temeljnom kolektivnom ugovoru, osnovica plaće za listopad, koja će biti isplaćena u studenome raste s 902 na 947 eura. Povećana božićnica bit će isplaćena u prosincu, a u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati veće plaće radi poreznog rasterećenja, rekao je Piletić.

Najavio je donošenje uredbi prema novom zakonu o plaćama koje će imati učinak kao da je osnovica plaće porasla od 12 do 14 posto. Uz povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta s 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama, rekao je ministar.

Također je najavio da ako zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno se otvaraju pregovori o povećanju osnovice. 

Božinovićeva izjava

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj tvrdi da će organizirati samozaštitu građana Cetinske krajine u borbi protiv nezakonitih ulazaka migranata. Poziva vojsku na angažman kao pomoć. Sve je komentirao ministar Božinović.

"Takva inicijativa nema zakonskog uporišta, to je politikantstvo i prikupljanje političkih bodova", rekao je Božinović.  

"Netko je zaključio da je to dobra tema pred izbore, ali to nije dobra tema. Previše je tu populizma i tu nije dobro širiti informacije koje nisu točne i dolijevati ulje na vatru", naglasio je. 

Kazao je da granicu štiti policija, a da se može tražiti logistička potpora vojska. 

"Ja sam uvjeren da se te straže ne mogu pojaviti, da ih neće biti jer to nema zakonskog uporišta. Policija će postupati prema zakonu u tom slučaju. To je jeftin način prikupljanja političkih bodova, no pitanja nacionalne sigurnosti ne bi trebalo uvoditi u javni prostor." 

U prva dva mjeseca Hrvatska bilježi porast tražitelja azila od 700 posto. Ministar kaže da se sve promijenilo s ulaskom Hrvatske u Schengen. "Privlačniji smo za podnošenje azila jer onda si ga podnio u članici Europske unije", rekao je ministar. 

Komentirao je uhićenja nakon pjevanja ustaških pjesama. "Sad nam se zaredalo više utakmica i ta je problematika prisutnija. Posebnih uputa nema, zakon je jasan. Podigli smo i kazne kad je u pitanju Zakon o prekršajima reda i mira. U ovom slučaju bilo je osam osoba, pet ih je već dobilo kazne", rekao je. 

Komentirao je i što bude s migrantima koji uđu u Sloveniju. 

"Oni ih vraćaju u RH ako se ti ljudi ne pozovu na zakon o međunarodnoj zaštiti", rekao je. 

  Davor Božinović Davor Božinović Foto: Damir Skomrlj/Cropix

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene