Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Naš je cilj bio dobar"

Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a o Agrokoru: "Vlada neće preuzeti ni promila odgovornosti"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
U Zagrebu se održala sjednica šireg predsjedništva HDZ-a. Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima.

Nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a novinarima se obratio premijer Andrej Plenković i komentirao situaciju sa slučajem Agrokor.

"Neke političke stranke koje su prije vršile hajku na Todorića kao da imaju amneziju", rekao je i podsjetio da je Božo Petrov bio podnio kaznenu prijavu protiv Todorića. 

"Za razliku od njih, pa i današnjih komentatora, ja se suzdržavam od komentara na proces koji traje", rekao je i dodao kako Todorić u svakoj svojoj izjavi optužuje njega "da sam mu ničim izazvan u dokolici išao uzeti Agrokor zajedno s Vladom", rekao je Plenković.

Premijer kaže kako je Agrokor bio zapao u dugove, te je prijetio kolaps kompanije sa 60.000 ljudi te niza dobavljača i radnika. 

Kaže kako je promašena tvrdnja da je Vlada išla nekome uzeti kompaniju i dodaje kako se Vlada s time morala baviti.

Pročitajte i ovo Trovanje bezalkoholnim pićem - 5 Detalji se utvrđuju Novi slučajevi? Ministar Beroš potvrdio da se u KBC-u Zagreb nalaze dvije mlađe osobe zbog sumnje u trovanje

"Naš je cilj bio dobar, dobronamjeran, ispravan i uppavo ono što se moralo ostvariti - da nema prevelikih posljedica na hrvatsku ekonomiju", rekao je i dodao kako s kaznenopravnog aspekta, u pogledu ocjene zakonitosti vještačenja, odgovornost vidi na državnom odvjetništvu. 

"Podrazumijeva odgovornost i profesionalnost, pa i preuzimanje odgovornosti za ovakve situacije", kaže Plenković i dodaje kako se uskoro očekuje očitovanje. 

Kaže kako se DORH financira iz proračuna, ali može tražiti Vladu dodatna sredstva. U ovom slučaju stvar je jasna, smatra premijer.

"Što se tiče međunarodne dimenzije, i tu Hrvatsku zastupa DORH, na njima je da se očituju", rekao je. "Na njima je da se očituju o svim tim temama. Vlada neće preuzeti ni promila odgovornosti. To je postupak DORH-a", rekao je.

Plenković smatra da bi Agrokor završio u stečaju bez intervencije Vlade, a "kao kule od karata popadali bi" radnici i dobavljači te bismo imali kolaps hrvatskog gospodarstva. 

Pročitajte i ovo Portugalski premijer Antonio Costa Pritvoren šef kabineta Portugalski premijer Costa podnio ostavku zbog istrage o korupciji: "Savjest mi je čista, ali neću se više kandidirati"

"Povukli smo poteze, kompanija je ostala na nogama", kaže premijer.

Plenković kaže kako poziva DORH da više komunicira s javnosti i objašnjava što radi, čak i za predmete koji nisu ovoliko razvikani.

Može li cijela priča oko lex Agrokora i načina na koji se radio naštetiti na sudu u SAD-u, pitali su ga novinari.

"Mislim da je sve što je bilo bitno napravljeno na korist hrvatske ekonomije i same kompanije. Sve se to radilo u ekstremno brzim uvjetima, to je bio prvi mandat Vlade. Mislim da smo reagirali brzo, s manje iskustva nego danas. Ali kad vidite kako kompanija danas funkcionira, učinili smo ono što je dobro", rekao je.

Izjave predsjednika Milanovića nije želio komentirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene