Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak, znate li što to znači? Crkve su u tišini, vjernici dan provode uz post i nemrs

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Danas se obilježava Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Kršćani diljem svijeta sjećaju se Isusove muke i smrti na križu.

Veliki petak je dan u kojem se slavi spomen Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti, kako je opisano u kanonskim evanđeljima. Drugi dan Velikog tjedna jedini je dan u godini koji katolička crkva provodi u tišini, bez misnog slavlja.

Iako Katolička Crkva danas ne slavi misu, postoje obredi. To je dan spomena Kristove muke, razapinjanja i smrti, pa liturgija ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo, kako bi se u svjetlu Božje Riječi i dojmljivom liturgijom spomenula Kristovih patnji.

Oltari u crkvama su bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika. Kako bi se izrazila ljubav i dioništvo vjernika s Kristovim patnjama, kršćanska tradicija potaknula je razne oblike pučke pobožnosti, procesije i svete predstave koje žele što dublje u vjernikovu dušu utisnuti osjećaje istinskoga sudioništva u Kristovoj žrtvi.

Križni put, post i nemrs

Među tim pobožnostima posebno se ističe križni put, koji je obogaćen raznovrsnim duhovnim i umjetničkim izričajima koji ovise o senzibilitetu različitih kultura.

Pročitajte i ovo Ilustracija, gužva na granici Prometna prognoza Krećete na put za Uskrs? Pripremite se na zastoje, objavljeno kada se očekuju najveće gužve

Svi katolički vjernici od 18 do 60 godina na Veliki petak poste, a za starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se taj dan ne jede meso, a post da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Na Veliki petak, dakle, obično se jede riba, poglavito u primorskim krajevima, a u sjevernoj Hrvatskoj grah, suho voće, kompoti, štrudl od sira te tijesto s orasima i makom. U ranijim razdobljima ljudi su pili i čašu crnoga vina kao uspomenu na prolivenu Kristovu krv.

U hrvatskim običajima i tzv. žudije

U hrvatske običaje spadaju i tzv. žudije, čuvari Kristova groba u južnohrvatskim prostorima. Žudije su sastavljene od 12 stražara predvođenih zapovjednikom, tzv. judom kao trinaestim članom.

Obično su odjeveni u odore rimskih vojnika. Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak, kada izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdijenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tradicija kroz brojeve (Ne)ukusna statistika za Uskrs: Pogledajte drastični skok cijene namirnice koja je neizostavni dodatak na stolu

Žudijski običaji završavaju na Veliku subotu, kada se pjevaju "Gloria" i "Slava Bogu na visini". Nakon gašenja svjetla začuje se jak zvuk i uzvik: "Isus je uskrsnuo", ponovno se pale svjetla, a žudije padaju na pod i preplašeni pobjegnu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene