Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2019. ispričala za Provjereno

Nad njezinom su se odlukom da se podvrgne eutanaziji mnogi zgražali: Ovo je Alenkina priča

Aktualno Galerija Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 2 Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 1 Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 3 Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 4 Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Alenka Čurin Janžeković - 5 Galerija 1/7 >>
Njezina je odluka i tada bila kontroverzna. Mnogi su je osuđivali, drugi joj bili podrška. A ona ju je prije četiri godine Provjerenom objasnila kao krajnji korak, kada više ne bude mogla. Njezinu priču tada je donio Mato Barišić.

Učiteljica iz Slovenije Alenka Čurin Janžekovič preminula je 13. ožujka u Švicarskoj nakon što se podvrgnula eutanaziji. Bila je najglasnija zagovarateljica legalizacije eutanazije u Sloveniji.

Umrla je onako kako je i najavila da će skončati - u privatnoj klinici u Švicarskoj, jednoj od rijetkih koja omogućuje ljudima s kroničnim bolestima postupak eutanazije. Od rođenja se borila s neizlječivom nasljednom bolesti koja pogađa kosti i hrskavice izazivajući deformacije i raspadanje. Podnijela je više od deset operacija.

Mnogi su se za njezina života zgražali nad njezinom odlukom. Ne sumnjamo da je tako i sada. Njezin pak suprug u izjavi za slovenske medije rekao je da će se nastaviti boriti za ono što se borila i njegova voljena Alenka - dostojanstvenu smrt, pa makar ona drugima i dalje bila sporna!

Pročitajte i ovo Alenka Čurin Janžeković - 3 učiteljica iz Slovenije Suprug eutanazirane Slovenke: "Ono što je trpjela ne može se opisati. Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu"

Pročitajte i ovo Elisabeth Borne KONTROVERZNO PITANJE Francuska započinje javnu raspravu o eutanaziji: "Ne možemo zanemariti položaj onih koji traže aktivnu pomoć na kraju života"

Priču o Alenki ekipa Provjerenog snimila je prije četiri godine, kada su Mati Barišiću, tada reporteru, a danas uredniku, ona i njezin Marijan s kojim je provela 40 godina otvorili svoja vrata.

Više o tome što je Alenka tada rekla ekipi Provjerenog i koliko je teška bila njezina borba, pogledajte u priloženom videu.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene