Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicija kroz brojeve

(Ne)ukusna statistika za Uskrs: Pogledajte drastični skok cijene namirnice koja je neizostavni dodatak na stolu

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Proizvodnja maslina Proizvodnja maslina Foto: Državni zavod za statistiku Cijena jaja Cijena jaja Foto: Državni zavod za statistiku Cijene hrane Cijene hrane Foto: Državni zavod za statistiku Morske ribe Morske ribe Foto: Državni zavod za statistiku +1 Slatkovodne ribe Galerija 1/6 >>
Državni zavod za statistiku objavio je statistiku uoči Uskrsa i običajima oko tog blagdana koji su se uvriježili u narodu.

Iako pripremi za Uskrs svatko pristupa individualno, na svoj način, postoje običaji koji su se uvriježili u narodu. Tako na Cvjetnicu mnogi jutro započinju umivanjem cvjetnim laticama. U 2021. cvijeće i ukrasno bilje prekrivalo je 181 hektar površine, što je znatno manje nego deset godina ranije, kad je pod ovim mirisnim biljkama bilo 409 hektara površine.

Simbol Cvjetne nedjelje je i maslinova grančica. U 2021. pala je proizvodnja maslina, a time i maslinova ulja.

Ilustracija Proizvodnja maslina (Foto: Državni zavod za statistiku)

U Velikom tjednu pripreme za Uskrs su intenzivnije. Već tradicionalno, valja pripremiti sastojke za blagdanski stol, ali i pisanice. U 2021. uzgojeno je 3,2 milijuna kokoši nesilica, a proizvedeno 736 milijuna jaja.
No ono što zasigurno zabrinjava mnoga kućanstva jesu cijene jaja koje su porasle tijekom cijele 2022., što se nastavilo i u 2023. U veljači ove godine jaja su u Hrvatskoj poskupjela za 64,7 posto u odnosu na veljaču 2022.

Ilustracija Cijena jaja (Foto: Državni zavod za statistiku)

Pročitajte i ovo Uskrsni stol uz malo truda može izgledati kao iz slikovnice Sasvim poseban 15 prijedloga uz koje će uskrsni stol izgledati kao iz slikovnice

Porast cijena prisutan je i kod drugih proizvoda koji često imaju svoje mjesto na blagdanskom meniju.

Ilustracija Cijene hrane (Foto: Državni zavod za statistiku)

Na Veliki petak u mnogim će se domovima pripremati riba. Prema podacima statistike ribarstva, ulov i uzgoj morske ribe mnogo su veći od proizvodnje slatkovodne ribe. Neke od najzastupljenijih morskih vrsta su srdela i lubin, dok je kod slatkovodnih na prvom mjestu šaran.

Ilustracija Morske ribe (Foto: Državni zavod za statistiku)

Osim bogate blagdanske trpeze za najmilije, priprema za Uskrs uključuje i uređenje doma.

Pročitajte i ovo In Magazin: Uskrs poznatih Hrvata - 2 Zajedništvo i ljubav U iščekivanju najvažnijeg krćanskog blagdana: Poznati Hrvati otkrivaju kako će provesti Uskrs!

U 2021. proizveli smo 52,8 tisuća tona sredstava za čišćenje. Iste godine vrijednost izvoza sredstava za čišćenje iznosila je 44,2 milijuna eura, a najviše u Bosnu i Hercegovinu, dok je uvoz tih sredstava bio u vrijednosti od 93,0 milijuna eura, a najviše iz Austrije.

Prema podacima domaće industrijske proizvodnje, u 2021. proizvedeno je 20,2 tisuće tona čokoladnih proizvoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene