Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuči dug

DANAS SE ČUDI TEŠKOJ SITUACIJI Na početku mandata ministar upozoravao na problem, ali riješiti ga nije uspio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dug bolnica je doista zabrinjavajuć - bolnice ga naprave više od 50 milijuna kuna na mjesec.

Iako je od početka mandata ministar zdravlja upozoravao na velike dugove u zdravstvu, rješavanje tog problema do sada mu nije pošlo za rukom. No, danas se čudi teškoj situaciji u zdravstvu. A dug je doista zabrinjavajuć - bolnice naprave duga više od 50 milijuna kuna na mjesec.
Bolnice iz mjeseca u mjesec gomilaju nove dugove.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ilustracija PROMETNA NESREĆA Nedaleko Sinja automobil naletio na dijete, prevezeno je u bolnicu

'Ja cijelo vrijeme govorim, ako nema intervencija od nas, mi ćemo nastaviti gomilati gubitke iste kao i do sada. Jer ne možete ih dovesti bez da ništa ne napravite. Stajati sa strane i gledati kako stvari idu pored vas, je bolje ne stajati', kaže tehnički ministar zdrvalja Dario Nakić.

'Dugovanja bolnica, kao što je već ministar u više navrata rekao su otprilike 51 milijun mjesečno', kaže Fedor Dorčić, v.d. ravnatelja HZZO-a.

Ukupan dug u zdravstvu u prvih šest mjeseci nešto je veći od 600 milijuna kuna. I novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dočekali su dugovi.

'Ja kada sam preuzeo dužnost, to je bilo 6.5. ove godine, bolnica je bila realno oko 130 milijuna kuna u gubitku. To govorimo o akumuliranom dugu svih ovih godina', kaže Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrednice.

Najčešći razlozi dugovanja su velika potrošnja skupih lijekova te HZZO koji ne priznaje sve fakture.

'Radi se o nekih 10% faktura nenaplaćenih koje mi odradimo s našim pacijentima i za koje smo uložili određena sredstva', dodaje Zovak.

Iz HUBOL-a poručuju kako dugoročno, ovakvo stanje, nije održivo.

'Bolnice zapravo financiraju same sebe tako što se zadužuju kod dobavljača i postoje veliki dugovi unutar zdrav.sustava koji se onda tako povremenim sanacijama zapravo zakrpavaju i to ide u nedogled', objašnjava Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Bivši doministar zdravlja, u čijem su mandatu također bili veliki dugovi, smatra kako zdravstveni sustav ide u krivom smjeru.

'Podsjećam da smo mi smanjili obveze zdravstva za 300 milijuna prošle godine, a ove godine ako se ovako nastavi, što me jako brine, bit će više od milijarde kuna novih dugova u zdravstvu', kaže Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik ministra zdravlja.

I ministra Nakića postojeće stanje brine pa poziva na racionalizaciju unutar zdravstvenog sustava. Štednja je, poručuje, neophodna, koju ne smiju osjetiti pacijenti. Ali taj učinkoviti recept očito još nije nitko pronašao.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene