Dug bolnica je doista zabrinjavajuć - bolnice ga naprave više od 50 milijuna kuna na mjesec.


Iako je od početka mandata ministar zdravlja upozoravao na velike dugove u zdravstvu, rješavanje tog problema do sada mu nije pošlo za rukom. No, danas se čudi teškoj situaciji u zdravstvu. A dug je doista zabrinjavajuć - bolnice naprave duga više od 50 milijuna kuna na mjesec.
Bolnice iz mjeseca u mjesec gomilaju nove dugove.

'Ja cijelo vrijeme govorim, ako nema intervencija od nas, mi ćemo nastaviti gomilati gubitke iste kao i do sada. Jer ne možete ih dovesti bez da ništa ne napravite. Stajati sa strane i gledati kako stvari idu pored vas, je bolje ne stajati', kaže tehnički ministar zdrvalja Dario Nakić.

'Dugovanja bolnica, kao što je već ministar u više navrata rekao su otprilike 51 milijun mjesečno', kaže Fedor Dorčić, v.d. ravnatelja HZZO-a.

Ukupan dug u zdravstvu u prvih šest mjeseci nešto je veći od 600 milijuna kuna. I novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dočekali su dugovi.

'Ja kada sam preuzeo dužnost, to je bilo 6.5. ove godine, bolnica je bila realno oko 130 milijuna kuna u gubitku. To govorimo o akumuliranom dugu svih ovih godina', kaže Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrednice.

Najčešći razlozi dugovanja su velika potrošnja skupih lijekova te HZZO koji ne priznaje sve fakture.

'Radi se o nekih 10% faktura nenaplaćenih koje mi odradimo s našim pacijentima i za koje smo uložili određena sredstva', dodaje Zovak.

Iz HUBOL-a poručuju kako dugoročno, ovakvo stanje, nije održivo.

'Bolnice zapravo financiraju same sebe tako što se zadužuju kod dobavljača i postoje veliki dugovi unutar zdrav.sustava koji se onda tako povremenim sanacijama zapravo zakrpavaju i to ide u nedogled', objašnjava Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Bivši doministar zdravlja, u čijem su mandatu također bili veliki dugovi, smatra kako zdravstveni sustav ide u krivom smjeru.

'Podsjećam da smo mi smanjili obveze zdravstva za 300 milijuna prošle godine, a ove godine ako se ovako nastavi, što me jako brine, bit će više od milijarde kuna novih dugova u zdravstvu', kaže Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik ministra zdravlja.

I ministra Nakića postojeće stanje brine pa poziva na racionalizaciju unutar zdravstvenog sustava. Štednja je, poručuje, neophodna, koju ne smiju osjetiti pacijenti. Ali taj učinkoviti recept očito još nije nitko pronašao.