Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Velika Gospa: Misna slavlja širom Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji blagdan Velike Gospe brojni vjernici hodočaste u marijanskim svetištima diljem Hrvatske u kojima se služe misna slavlja. Središnje misno slavlje u svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.

Središnje misno slavlje na današnju svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pred brojnim vjernicima kojih se ove godine okupilo čak više
od 80.000.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobar tjedan za odmor Vrućine se vraćaju: Idući tjedan sve toplije iz dana u dan Slika nije dostupna Velika Gospa Barišić: Starost i smrt nose pobjedu nad pohodom života

Slaviti blagdan Uznesenja Marijina nadasve znači s pouzdanjem usmjeriti pogled u budućnost, i ne samo našu, nego čitavoga čovječanstva, jer Blažena Djevica Marija, tijelom uznesena u nebesku slavu, poručuje da je kruna vjere u Krista vječni život, rekao je kardinal Bozanić.

Današnji blagdan daje putokaz nade i utjehe, a spasenje svakog ljudskog bića koje živi zajedništvo s Isusom jest sada
i ovdje, poručio je kardinal Bozanić.

"U posljednje vrijeme - zbog strašnih i potresnih oblika nasilja, od kojega nisu ni naše sredine pošteđene, i terorizma svjetskih razmjera izazvana skrivenim i podlim silama zla - čini se da strah preuzima mjesto nade, čak i među vjernicima", rekao je kardinal Bozanić.

"Neka mir za pučanstvo na Bliskom istoku izmoli Marija", rekao je Bozanić pozivajući na molitvu.

Osvrnuo se zatim i na trenutačno stanje duha u Hrvatskoj.

"U ovim ljetnim mjesecima stječe se dojam da se nad Hrvatsku nadvila neka tamna noć duha. Sve se relativizira. Čini se kao da smo za zaradu spremni sve učiniti i sve dozvoliti.

Što se sve ovih tjedana ne nudi i reklamira po hrvatskom Jadranu? Dakako, naši mediji svojim fotografijama, reklamama i reportažama daju svemu tome zapaženi poticaj i doprinos", rekao je Bozanić i zapitao:

"Gdje je ukus, dostojanstvo i poštivanje tuđih svetinja kod onih koji u novinama medaljicu Blažene Gospe nude zajedno s neprimjerenim fotografijama.

Neke stvari ne idu zajedno, postoje i granice", rekao je kardinal i podsjetio na riječi njegova prethodnika, pokojnog kardinala Franje Kuharića: "Ima istina od kojih se ne može odstupati. Ima granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmicati"

U Mariji Bistrici danas se po podacima Policijske uprave
Krapinsko-zagorske okupilo od 80.000 do 90.000 hodočasnika. Prijašnjih godina je na Veliku Gospu u Mariju Bistricu dolazilo 50.000 do 60.000 vjernika, kaže voditelj smjene Operatvno-komunikacijskog centra te
policjske uprave Darko Dlesk.
Slavlje i misa za Veliku Gospu u Sinju

U Sinju, najvećem marijanskom svetištu na južnim prostorima Hrvatske gdje se Čudotvorna Gospa Sinjska slavi gotovo 300 godina, danas je proslavljen blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije

U posljednjih 9 dana od kada su na programu mise devetnice, uključujući i današnje završno slavlje, Sinj je pohodilo više od 100 tisuća vjernika iz cijele Dalmacije i ostalih krajeva Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine, a današnjem misnom slavlju prisustvovao je i veliki broj stranaca.
U Aljmašu 50.000 vjernika

U aljmaško svetište Gospe od Utočišta danas na blagdan Velike Gospe hodočastilo je više od 50.000 vjernika, a središnju misu predvodio je đakovački i srijemski biskup
msgr. Marin Srakić ispred na novoizgrađenom oltaru ispred crkve.

U svojoj propovijedi je naglasio kako je Marija pokazala da se može birati između života i smrti, između dobra i zla.

"Izaberite dobro, okrenite se svojoj obitelji i trajnim vrijednostima", poručio je.

Upozorio je na opasnosti koje vrebaju današnjeg čovjeka i naglasio kako je upravo "današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo znak nade i budućnosti za svakog čovjeka".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene