Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvalili im predsjednica i ministar

Vatrogastvo nakon zahtjevne sezone: ''U sljedeću sezonu ući ćemo još spremniji i sposobniji"

Vatrogastvo nakon zahtjevne sezone (Foto: Dnevnik.hr)
Vatrogastvo nakon zahtjevne sezone (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vatrogastvo nakon zahtjevne sezone (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ovoga ljeta cijela Hrvatska divila se njihovu junaštvu, a u pomoć našim vatrogascima priskočili su vojska, GSS, građani. O najzahtjevnijoj protupožarnoj sezoni dosad razgovaralo se na konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista, a financijsku pomoć obećala je i Vlada.

Hrvatsku je ovoga ljeta od požara branilo 9700 vatrogasaca. Vatrogascima je pomoglo i 1400 vojnika, 12 protupožarnih aviona, HGSS i policija.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela

Među njima je i pukovnik Davor Turković. Ovoga ljeta u kanaderu je proveo više od 200 sati. "Letjeli smo gdje god je bilo potrebno. Nama je taj posao rutiniran, mi se uvijek čudimo kako ljudi uvijek govore vi ste heroji, radite opasan posao. Naš posao nije opasan. Mi ćemo u sljedeću sezonu ući još spremniji i sposobniji", rekao je Truković.

Uz Davora, zahvalu je svim našim vatrogascima, pripadnicima oružanih snaga Republike Hrvatske uputila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon nje i ministar obrane kojeg je predsjednica za vrijeme izbijanja požara i javno kritizirala. A od početka godine u Hrvatskoj je buknulo 328 požara. Za iduću protupožarnu sezonu država nabavlja bespilotne letjelice koje će nadlijetati šume, a planira se postaviti i videonadzor.

Predsjednica je pozvala građane da obave svoj dio posla. ''Svatko može počistiti prostor oko svoje kuće. Kontrolirano paljenje površina gdje treba uništiti šipražje šikaru i slično, međutim nikako bez vatrogasaca, molim građane da to ne pokušavaju raditi sami", rekla je Grabar-Kitarović.

Za nagrade vatrogascima i nabavu opreme Vlada je kroz rebalans izdvojila 7,6 milijuna kuna. U EU fondovima na raspolaganju nam je dodatnih 30 milijuna eura, no hoće li vatrogasci taj novac i dobiti - ovisi o efikasnosti države.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene