Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugase ga, on se zapali ponovno

''Gašenje požara na Velebitu je Sizifov posao''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjevernom i srednjem Velebitu tri požara i dalje nisu pod kontrolom. U pomoć su, uz vatrogasce na terenu, došla i dva kanadera i helikopter.

Četiri kanadera, dva airtraktora i helikopter danas su bili angažirani na požarištima od Konavala, preko požarišta na Biokovu, kod Knina, do već danima problematičnog Velebita.

Pročitajte i ovo Vinko Hrabar spasio dijete iz gorućeg automobila Spasili djete iz plamena Pronađen i drugi heroj, njegovo prezime sve govori: "Vidio sam žensku ruku okrenutu prema djetetu..." Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..."

Požari su i dalje aktivni. S vatrogascima smo prošli dva od tri požara na Velebitu. Na neka se vozila može doći samo terenskim vozilima.

Požari su i dalje aktivni. S vatrogascima smo prošli dva od tri požara na Velebitu. Na neka se vozila može doći samo terenskim vozilima.

''Radi se o područjima na kojima je sloj humusa relativno debeo te dolazi do unutarnjeg požara, pa dolazi do jakog izdimljavanja'', rekao je Hrvoje Ostović vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije

Požare su na Velebitu gasili i kanaderi i airtrakcori, te su se na nepristupačni vrh Kurozeb vatrogasci spuštali iz helikoptera no požar nije ugašen ni dvanaesti dan, a još uvijek gori i u Parku prirode Velebit što može potrajati još danima, sve do prve obilne kiše, smatra Ostović.

Ostović kaže da je to "Sizifov posao", tim prije što su aktivni požari i na druga dva mjestu - Tulovim gredama i u Ričicama u Općini Lovinac, točnije u Guduri i Žukljinama.

"Na djelu koji spada pod Nacionalni park Sjeverni Velebit požar je ovih dana ugašen, ali dalje prema jugu danima traje obilno izdimljavanje, što je veliki problem, prelazi granice racionalng korištenja resursa, a ne može se samo ostaviti i napustiti jer bi se požar širio nekontrolirano", ističe Ostović te priznaje da "vatrogasci tom požaru ništa ne mogu".

Požar se, pojašnjava, obnavlja i površinski i korjenovim sustavom pod površinom, jer je to kraški teren, te se nikada ne zna gdje će planuti.

Od prije dva dana gasiteljima je od velike pomoći stožerno zapovjedno vozilo JVP Rijeka bez kojeg se, kaže, više ne može djelotvorno rukovoditi požarištem velikim nekoliko stotina hektara.

"Vatrogasci su iscrpljeni no imaju sve potrebno i dosta hrane koja redovito stiže iz Senja. Nakon jučerašnje donacije hrane s Raba danas su stigle donacija napitaka od Torcide i Sladovače iz Karlobaga što vatrogascima diže moral", poručio je Ostović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene