Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vatikan ne ruši Međugorje: Ratzingerova je poruka iz 2007. da se hodočasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio tiska danas je objavio kako Papa Benedikt 16., Međugorje smatra prijevarom i ne preporučuje hodočasnicima da obilaze hercegovačko svetište. Vijest koju su prenijeli svi hrvatski mediji, uznemirila je vjernike.

No, prema nekim procjenama, to je notorna glupost. Prema tim mišljenjima, odluka Kongregacije za nauk vjere kojom se kažnjava fra Tomislav Vlašić te mu se zabranjuje istupanje u javnosti nema nikakve veze s pojavama u Međugorju. 

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Slika nije dostupna Crkva u Hercegovini nema komentara Jesu li ukazanja u Međugorju lažna?

Jer prije svega Vatikan, a kamoli papa, ne daju nikakve ocjene o pojavama. To se kosi sa crkvenim zakonima jer se prije njih o tome mora izjasniti nadležni biskup.

Zadnji pisani dokument o Gospi iz Međugorja je knjiga sadašnjeg šefa vatikanske države iz svibnja 2007, u kojoj stoji da se Međugorje može pohoditi i da biskupska konferencija iz 2001. ostavlja daljnja izučavanja o toj pojavi.

Vlašić se trenutačno nalazi u samostanu u Italiji. Neki mediji tu su odluku povezali s vremenom kada je bio blizak s vidjelicama iz Međugorja pa su tako zaključili da je i Vatikan tom odlukom zatvorio vrata priznanju ukazivanja Gospe iz Međugorja.

Inače, teško je nabrojati sve zemlje iz kojih hodočasnici stižu u
hercegovačko svetište, a još teže raspoznati na kojim se sve jezicima ovdje moli. 

No, na zajedničkom jeziku vjere negoduju na pisanje britanskog žutog tiska o vatikanskom nezadovoljstvu na ukazanja u Međugorju. 

Rijetki su oni, koji žele razgovarati o 66-godišnjem franjevcu Tomislavu Vlašiću. Sumnjivom karizmatiku, kako ga je prozvala mostarsko-duvanjska biskupija, Gospa se, tvrdio je svojedobno, ukazala čak 40-ak tisuća puta. To se Vatikanu nije dopalo.
Na hercegovačkom kamenjaru neki i za to imaju objašnjenje. 

Zbog širenja sumnjivog nauka, manipulacija i naposluha, Vlašić je strogo kažnjen kućnim pritvorom. Zabranjeni su mu javni istupi, propovijedanje, a mora i na teološko-duhovnu izobrazbu. Osamdesetih se, prema pisanju britanskog tabloida, navodno
našao i usred seksualnog skandala. Nakon prvih ukazanja, iz Međugorja je potjeran u Italiju. 

U velebnom molitvenom centru, čiji je osnivač, svi su neraspoloženi za razgovor. Na šutnju se, čini se, zavjetovao i župni ured. Dok ne dobiju službeni dopis, o posljednjim kontroverzama, koje prate međugorsko svetište, odbijaju govoriti.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene