Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Angažiranjem tvrtke Gras Savoye Hrvatska u poslovima posredovanja u osiguranju bolnica Ministarstvo zdravlja je postupilo po uputi Ministarstva gospodarstva po kojoj se Zakon o javnoj nabavi ne može primijeniti na posredništvo koje je regulirano Zakonom o osiguranju, naveo je ministar zdravlja Siniša Varga u srijedu na svom facebook profilu.


U toj se facebook objavi Siniša Varga očitovao o najnovijoj aferi navodnog pogodovanja tvrtki čiji je prokurist i 20-postotni dioničar Hrvoje Vojković, nekadašnji HSLS-ovac i bivši predsjednik Uprave Croatia osiguranja.

Vezani članci Slika nije dostupna APEL BIVŠEG MINISTRA 'Programi moraju biti apolitični, a pacijenti na prvom mjestu svakog ministra' Slika nije dostupna Kostopeč: Varga me tužio zbog klevete; Varga: Tužba je povučena

Tvrtka Gras Savoye Hrvatska samoinicijativno je napravila opsežno i dubinsko istraživanje tržišta, naveo je Varga te istaknuo kako, nakon mišljenja stručnih službi, još sam dodatno provjerava procedure i zakone jer je svaka njegova odluka "pod posebnim povećalom javnosti".

"Cilj je mojeg djelovanja, kao ministra i prvog čovjeka zdravstvenog sustava, da se sav novac koji se prikuplja za liječenje pacijenata optimalno koristi u tu svrhu. Na tome ću ustrajati, ma što mi radili", istaknuo je Varga.

Poručio je i kako će biti "tvrdoglav i ustrajan u izbijanju korupcije i ekstraprofita parazita nakačenih na sustav zdravstva, a kojima se očigledno ne sviđaju promjene na kojima inzistiram. Ali to je već njihov problem, kaže Varga, koji i dalje očekuje da mediji i javnost s velikom pozornošću prate reforme koje provodi u zdravstvu.

Ministarstvo zdravlja: Tvrtka Gras Savoya radila analizu bez troška za Ministarstvo

Afera je izbila nakon što su mediji objavili da je Varga za posao posredovanja osiguranja bolnica, vrijedan 7 milijuna kuna, bez javnog natječaja, angažirao tvrtku Gras Savoye Croatia.

Iz Ministarstva zdravlja također su u utorak poručili da je angažman te tvrtke bio zakonski reguliran i ugovoren u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i Zakonom o osiguranju. Priopćili su kako se tvrtka Gras Savoye Hrvatska obratila Ministarstvu s ponudom za rješavanje pitanja ujedinjene javne nabave usluga osiguranja za bolnice, te da će to donijeti uštedu od barem 15 milijuna kuna godišnje, uz mnogo šire pokriće štete. Istaknuli su i da je Gras Savoye besplatno obavio analizu tržišta i dao prijedlog rješenja, uz napomenu kako prema odredbama Zakona o osiguranju, posrednik u osiguranju nema pravo na proviziju od ugovaratelja osiguranja, nego usluge naplaćuje od osiguravajuće kuće.

Zbog angažmana posrednika bez javnog natječaja, Euroherc osiguranje prošloga je tjedna podnijelo žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koja još nije donijela odluku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju