Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Angažman tvrtke Hrvoja Vojkovića

Ministarstvo zdravlja: Tvrtka Gras Savoya radila analizu bez troška za Ministarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu medijskih napisa o pogodovanju Ministarstva zdravlja tvrtki Gras Savoye d.d., za usluge posredovanja u sklapanju osiguranja za 42 bolnice, Ministarstvo odgovara kako je ta tvrtka obavila analizu tržišta i dala prijedlog rješenja za nabavu usluge osiguranja, i to bez ikakvog troška za Ministarstvo.

Mediji su u utorak objavili kako je Ministarstvo zdravlja, bez javnog natječaja, u postupku objedinjene javne nabave osiguranja za zdravstvene ustanove, vrijednom oko 50 milijuna kuna, angažiralo tvrtku bivšeg predsjednika Uprave Croatia osiguranja i člana HSLS-a Hrvoja Vojkovića Gras Savoye Croatia za usluge posredovanja u osiguranju. Prema tvrdnjama medija, tvrtka bi na tome mogla zaradili oko 7 milijuna kuna. Zbog takvog angažmana Gras Savoya, Euroherc osiguranje uložilo je žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, no odluka još nije donesena.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi" Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni"

Iz Ministarstva zdravlja u poručuju kako ne postoje zakonske prepreke za angažman posrednika bez natječaja te upućuju na tumačenje Ministarstva gospodarstva iz 2012. godine, prema kojemu prije početka postupka javne nabave naručitelj smije tražiti ili prihvatiti savjet gospodarskog subjekta koji se može iskoristiti u izradi dokumentacije, ali takav savjet ne smije ograničavati tržišno natjecanje.

Također navode kako posrednik u osiguranju, prema Zakonu o osiguranju, obavljeni posao naplaćuje od osiguravajuće kuće koja pobijedi na natječaju.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da im se tvrtka Gras Savoye d.d. sama obratila s ponudom za rješavanje pitanja objedinjene javne nabave usluga osiguranja za hrvatske bolnice, gdje se očekuju uštede od 15 milijuna kuna godišnje, a uz mogućnosti puno šireg pokrića štete.

'Zdravstvo je Vargina prćija'

U natječaju za osiguravatelje navodi se da će Gras Savoye poslove posredovanja obaviti bez prava na naknadu od javnog naručitelja ili osiguranika te uz proviziju od 14 posto od ukupne vrijednosti osiguranja, što pokrivaju osiguravatelji.

Ministarstvo zdravlja podsjeća da je objavljen javni natječaj za prikupljanje ponuda za nabavu usluga osiguranja za 42 zdravstvene ustanove, uključene u projekt objedinjene javne nabave, čime će biti u potpunosti pokrivena odgovornost liječnika od profesionalne odgovornosti, koju sada nema 45 posto ustanova. Ukoliko bi svaka zdravstvena ustanova ugovarala pojedinačno pokrića uz optimalne, odnosno predložene limite, premija osiguranja bi iznosila oko 40 milijuna kuna, tvrde u Ministarstvu.

Uz to, dodaje se, novom će se objedinjenom javnom nabavom za osiguranje pokriti odgovornost ustanova prema njihovim djelatnicima, kao i niz najrazličitijih rizika materijalne štete, od poplava do, najrazličitijih kvarova, od infrastrukture do strojeva. Primjerice, čak 50 posto bolnica danas nema ugovoreno osiguranje od rizika loma stroja, a nakon provedbe natječaja će sve biti pokrivene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene