Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vodicama su odlučili stati na kraj prevarantima. Iako tu ne žive, vlasnici vikendica prijavili bi prebivalište i na taj način izbjegli plaćanje poreza. Rigoroznom kontrolom u gradu su taj problem gotovo iskorijenili i gradski proračun obogatili za najmanje 800 tisuća kuna na godinu.


Ni vremenske neprilike ne mogu zaustaviti vodičke komunalne redare. Prazne kante smeća prvi su znak da je prevarant blizu. Zapravo, da ga nema. 'Sam dojam kad se dođe blizu zgrade vidi se da tu nitko ne živi. Prozori su dobar dio godine zatvoreni i vrlo lako se to može ustanoviti da tu nitko ne živi', rekao je Frane Skočić, komunalni redar.

Vezani članci Milan Bandić Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi Porezna uprava - 3 Uskoro istječe rok za prijavu povrata poreza: Jedna skupina ove godine ima posebna prava

Bruno godinama živi u sablasno praznoj ulici. No barem se ne žali na probleme sa susjedima. 'U svakom slučaju to šteti Vodicama, šteti proračunu, koji je s tim slučajem se umanjuje', kaže Bruno Storić, mještanin. Godinama je gradska uprava pokušavala razotkriti snalažljive prevarante. Izgradili bi vikendicu i prijavili prebivalište u namjeri da izbjegnu plaćanje renti. No sad je svemu došao kraj.

Donedavno su vodičke ulice poput ove bile naseljene barem na papiru. No kada je gradska uprava zatražila od mještana da im donesu dokaze o potrošnji vode, struje, telefona, o liječniku opće prakse i zaposlenju na području grada, broj stanovnika naglo se smanjio, a povećao se broj vikendica. U samo godinu dana broj prijavljenih vikendica gotovo se udvostručio.

'Što znači da zaduženja po toj osnovi nisu više milijun kuna, nego milijun i 800 tisuća, znači 80% se povećalo zaduženje po osnovi poreza kuća za odmor', kaže Branka Juričev Martinčev - gradonačelnica Vodica. Akcije će se nastaviti. Vodičani su uporni u namjeri da razotkriju prevarante i svojoj djeci osiguraju sigurniju budućnost.