Obavijesti Video Pretražite Navigacija
već od 1. listopada

Država pomaže roditeljima: Sufinancirat će smještaj djece u vrtićima do čak 50 posto

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Premijer Plenković je naglasio kako su prva Vlada koja će osigurati sustavnu podršku u financiranju dječjih vrtića od doprinosa od 6,25 posto, pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog grada, odnosno općine.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je Vlada izradila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune, a također se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića.

"Izradili smo novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića koji upotpunjuje naše napore u razvoju kvalitetnog sustava predškolskog odgoja i obrazovanja koji je dostupan svoj djeci u Hrvatskoj. Osiguravamo sredstva jedinicama lokalne i područne samouprave za dječje vrtiće čiji su oni osnivači, kao i za privatne vrtiće", rekao je Plenković na početku sjednici Vlade.

Premijer je naglasio kako su prva Vlada koja će osigurati sustavnu podršku u financiranju dječjih vrtića od doprinosa od 6,25 posto, pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog grada, odnosno općine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srijedu je u javno savjetovanje poslalo prijedlog uredbe o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića.

Financiranje će započeti već od 1. listopada ove godine, a godišnje će se na to izdvajati preko 70 milijuna eura. Primjerice, za Grad Zagreb, taj iznos će biti 7,7 milijuna eura.

"Ovom podrškom omogućavamo gradovima i općinama rasterećenje proračuna te dodatna ulaganja u gradnju vrtića, povećanje plaća, zapošljavanje dodatnih djelatnika koji su potrebni za unaprjeđenje kvalitete. Također, ovim modelom financiranja omogućujemo smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića", rekao je Plenković.

Prioritet briga o stanovnicima otoka i brdsko-planinskih područja

Poseban prioritet je briga o građanima na otocima i u brdsko-planinskim područjima, za koje je, temeljem kriterija koje je predstavilo Ministarstvo, potvrđen dodatni udio, odnosno postotni udio financiranja je uvećan za 15 posto.

To znači da će Vlada dodatno, povrh kriterija od 1. do 8. kategorije, za otoke i za brdsko-planinska područja uvećati iznos financiranja za 15 posto.

"To je sve skupa dio naše politike unaprjeđivanja predškolskog obrazovanja, nadogradnja na ono što radimo u školskom obrazovanju", naglasio je premijer Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković borba s inflacijom Pogledajte za kojih se 30 proizvoda zamrzava cijena, koliku će naknadu dobiti umirovljenici, nezaposleni...

Pri tome je podsjetio na besplatne udžbenike, besplatan prijevoz i besplatan obrok u osnovnim školama, što će dodatno biti upotpunjeno i novim krugom poreznih izmjena kojima se jača fiskalna autonomija općina i gradova, a koji će tako moći pridonijeti i ovom segmentu politike i brizi o najmlađima.

Premijer je podsjetio i na ulaganja u predškolski odgoj, odnosno 530 milijuna eura koja se samo kroz proračun Ministarstva izdvajaju kako bismo imali još 39.000 novih mjesta u vrtićima.

"Time ćemo pridonijeti našem cilju da 90 posto djece u Hrvatskoj ima svoje mjesto u vrtiću. Prije samo tri godine bili smo na 78 posto, dakle munjevit napredak u ispunjavanju ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije", rekao je Plenković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene