Obavijesti Pretražite Navigacija
Hrvatske vode uvjeravaju

'Val stiže, ali nasipi mogu izdržati i metar više od povijesnih maksimuma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kaže da je stanje pripreme za obranu od poplave na Dunavu odlično, da nasipi mogu izdržati i metar viši vodostaj od dosadašnjih rekorda te da vodeni val u Hrvatskoj ipak neće biti velik kao u Mađarskoj i Njemačkoj.

Generalni direktor 'Hrvatskih voda' Ivica Plišić obišao je danas sustave obrane od poplava u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon čega je stanje pripreme za obranu od poplave ocijenio odličnim te rekao da Hrvatsku neće pogoditi poplave kao one u Njemačkoj i Mađarskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Cijeli sustav blokiran Hakeri napali sustav Hrvatskih voda! Podnesena kaznena prijava policiji Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Izvanredno stanje Ima li kraja kiši? Hrvatske vode objavile veliku prognozu za idućih tjedan dana

'Za očekivanu vodu koja će proći cijelom dužinom Dunava kroz Hrvatsku sve je već danas spremno u Vukovaru, a sutra i nizvodno u Šarengradu i Iloku', izjavio je Plišić za obilaska Vukovara, dodavši da Hrvatske vode očekuju vodostaj Dunava isti kao i 2006. godine, dakle 780 u Batini i 720 u Vukovaru.

>> FOTO Evakuacija stanovništva oko Novog Sada, vodostaj Dunava u Hrvatskoj i dalje raste

'Velike količine vode stižu, no naši nasipi su napravljeni i za metar više od povijesnih maksimuma Dunava pa na čvrstim nasipima ne bi trebalo biti problema, no mogući su lokalni problemi uzrokovani podzemnim vodama, punjenjem bunara, zaobalnim vodama što će se rješavati kada bude aktualno i za to smo pripremljeni“, rekao je Plišić.

Posebno je istaknuo da je stotinjak kilometara čvrstih nasipa rekonstruirano nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, odnosno od 1998. do 2006. godine. Također, rekonstruirano je i 50 kilometara nasipa na lokalnim vodotocima, a ove će se godine izgraditi oko 500 metara novog nasipa u vukovarskom naselju Budžak. U tijeku su radovi na nasipima duž tri kilometra uzvodno od ušća Vuke s obje strane rijeke što Hrvatske vode provode u suradnji s gradom Vukovarom.

Ocijenio je da će se pod vodom naći kuće izgrađene u poplavnom području poput 'Zelenog otoka' gdje je vikend naselje, no i poznato je da za njih nisu građeni nasipi i obrambeni sustavi.

Plišić je ocijenio da poplave kakve su bile u Njemačkoj i Mađarskoj neće pogoditi Hrvatsku.

Generalni direktor 'Hrvatskih voda' u Vukovaru je rekao da je do sada napunjeno i u zečje nasipe ugrađeno oko 200.000 vreća pijeska, a još 100.000 vreća se priprema, da je u obrani ukupno angažirano oko 1.000 ljudi što je dostatno za očekivani vodeni val.

U njegovoj pratnji bio je i gradonačelnik Željko Sabo koji je najavio da će sa sutrašnjim danom biti završene sve pripreme za vodeni val te je Vukovarce pozvao na 'razum, mir, strpljenje, u sigurnim ste rukama jer Bog nas čuva'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene