Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOBODA IZRAŽAVANJA

Ustavni sudac Goran Selanec: "Svako tijelo državne vlasti podložno je kritici građana, pa i onoj oštroj ili nepristojnoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Visokog prekršajnog suda o ustaškom pozdravu na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona uzburkala je javnost. Nakon Udruge hrvatskih sudaca oglasio se i ustavni sudac Goran Selanec.

Udruga hrvatskih sudaca žestoko se obrušila na one koji su kritizirali odluku Visokog prekršajnog suda, koji je utvrdio da je pjevaču Marku Perkoviću Thomsponu dozvoljeno izvikivanje ustaškog pozdrava Za dom spremni na početku pjesme Bojna Čavoglave. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

Nakon Udruge hrvatskih sudaca danas je na Facebooku reagirao i ustavni sudac Goran Selanec.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

"U modernim demokracijama temeljna svrha Ustava je spriječiti i suzbiti arbitrarnost postupanja državne vlasti. Zaštiti građane pojedince od samovoljnog, kapricioznog, nerazumnog postupanja bilo kojeg tijela državne vlasti.

U osnovi Ustav je kolekcija institucionaliziranih mehanizama koji služe upravo toj svrsi:

- podjela državne vlasti na tri zasebne grane i njihove određene nadležnosti i ovlasti

- načelo kočnica i ravnoteža u odnosima među granama državne

- propisana forma postupaka van koje prestaju ovlasti dane nekom tijelu

- temeljna prava i slobode koje predstavljaju štiti prema pretjeranim postupcima tijela državne vlasti, pa tako i sudske

- načelo razmjernosti koje zabranjuje državi one korake koji nisu opravdani javnim dobrom, nisu sposobne ostvariti to dobro ili nisu nužne da bi se ono zaštitilo

- načelo jednakosti pred zakonom koje traži od tijela državne vlasti da različito nepovoljno postupanje prema pojedincu ili skupini kojim odstupa od ustaljenog ili povoljnijeg postupanja koje pruža nekoj drugoj skupini opravda jako uvjerljivim javnim interesom

- institucije ustavne kategorije (HNB, DSV, Pučka pravobraniteljica) kojima je cilj štititi određena područja od utjecaja svakodnevnih partikularnih političkih interesa i voditi se isključivo objektivnim profesionalnim razlozima u službi javnog dobra

- itd, itd, itd, mehanizama ima previše za pobrojati

No, jedan od temeljnih i najučinkovitijih ustavnih osigurača od arbitrarnog, kapricioznog, samovoljnog postupanja državne vlasti je sloboda izražavanja. Slobodna javna rasprava bez cenzure i ikakvih prijetnji od strane državne vlasti.

Svako tijelo državne vlasti podložno je kritici građana, pa i onoj oštroj ili nepristojnoj. Na kritiku građana dužno je reagirati s poštovanjem prema onima čijem dobru služe kao vlast i argumentirano.

To se posebno odnosi na ona tijela državne vlasti koja uživaju ustavni privilegiji nezavisnosti od političkog utjecaja kojem su podložne ostale dvije grane državne vlasti. Za razliku od zakonodavne i izvršne grane sudska vlast nije dužna svake četri godine tražiti obnovu povjerenja građana. To ne znači da građanima nije odgovorna. Nitko tko obnaša vlast nema dozvolu postupati arbitrarno i samovoljno čak ako je ta vlast uživa ustavni privilegiji nezavisnosti.

Kod sudske vlasti poštivanje ustavom propisanih ovlasti i postupovnih okvira s jedne strane i kritika javnosti druge strane predstavljaju temeljne oblike demokratske kontrole građana i zaštite od samovolje", navodi u svojoj objavi Ustavni sudac. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene