Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolja vojna inovacija

VIDEO Hrvatska kaciga koju već žele Rusija i arapske zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mala tvrtka iz međimurskog Preloga, koja proizvodi kacige, ponovno osvaja svijet. Prvi su patentirali sklopivu kacigu, kakva ne postoji na svjetskom tržištu, a koja bi u svim situacijama trebala štititi vojsku i policiju.

Samo nekoliko poteza potrebno je da se rastavi i sastavi super kaciga iz međimurskog Preloga. 'S ovakvom kacigom vojnik ide na zadatke u kojima se očekuje da ga neprijatelj neće vidjeti. Sam sebi slaže kacigu kakvu treba. Dobiva odnosno četiri kacige umjesto jedne. Dobro je i za samog korisnika, dobro je i za Ministarstvo, odnosno, vojsku i policiju', kaže Božo Bujanić, tehnički direktor tvrtke Šestan.

Pročitajte i ovo Napad psa Prekršajni nalog U Slavoniji pas napao i ugrizao dijete: Vlasnik ga ostavio u dvorištu, ali napravio veliku pogrešku Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Jedinstvena na svijetu

Najnovija vojna inovacija iz međimurskog Preloga - nagrađena je, kao najbolja, na posljednjoj izložbi - među domaćim i međunarodnim izlagačima. 'Mi smo prvi na svijetu uspjeli napraviti kacigu koja štiti od tjemena do ramena - i život i zdravlje', kaže direktor Alojzije Šestan.

U pogonima tvrtke, u kojoj radi 50-ak radnika, konkurenciju su 'potukli' novom tehnologijom. Njihovi strojevi, gotovo da se i ne gase. Kaciga je testirana. No, posljednji patent, težak nešto više od 2 kilograma, kažu, još treba usavršiti i to posebnim vizirom i komunikacijskom kamerom.

>> Veliko PRIZNANJE hrvatskoj tvrtki

Tvrtka Šestan je sa svojom kacigom osvojila titulu najbolje vojne inovacije, a s 'kacigom za 21. stoljeće', kako kažu, već priželjkuju i prve velike narudžbe - iz Rusije i arapskih zemalja. Kaciga iz malog Preloga, do sada nije otvorila vrata samo domaćeg tržišta. Samo odavde u svijet je otišlo više od 600.000 komada. Kaciga poput ove, vjeruju proizvođači trebala bi postati pravi izvozni hit. I dok čekaju prve narudžbe zainteresiranih, namjera im je osvojiti rusko, ali i arapsko tržište, a jednu ovakvu pokloniti i prvoj hrvatskoj generalici.

Već sljedeći mjesec, spremaju se osvojiti velike vojne sajmove. A onda kreću i u prodaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene