Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladi hrvatski znanstvenik, Ivan Halasz zaslužan je što bismo u budućnosti mogli imati jeftinija i ekološki prihvatljivija istraživanja. Novu metodu istraživanja kemijskih reakcija otkrio je s međunarodnim kolegama. O velikom otkriće izvijestili su i prestižni znanstveni časopisi i portali.


Jeftinije i ekološki prihvatljivije, tako će se u budućnosti moći obavljati istraživanja. Za novu metodu istraživanja kemijskih reakcija zaslužan je i hrvatski znanstvenik Ivan Halasz. 'Zaista je trebalo puno, puno truda uložiti u to, jer imali smo gomilu podataka kroz koje je trebalo proći, obraditi, analizirati', kaže Halasz.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković otkrio koji ministri idu u Vukovar, među njima i Milošević. Predsjednik Milanović dolazi na Ovčaru Kemijske reakcije (Foto: Screenshot/YouTube) Kemijske reakcije mogu izgledati kao prava magija, ali može ih proizvesti svatko

Mjeseci uloženog rada isplatili su se. Ivan je u Francuskoj radio s timom od osmero znanstvenika iz cijele Europe. Uz Ivana, tu je bio i još jedan Hrvat, Tomislav Friščić. 'Nismo bili svjesni koliko nam je zapravo metoda inovativna. Ono što smo bili svjesni da smo napravili nešto što nitko prije nije napravio', kaže Halasz.

>> Ruđerovac otkrio novu metodu za istraživanje kemijskih reakcija

Kemijske reakcije do sada su se na 'mlinu' miješale u posudicama, ali nitko nije mogao vidjeti što se točno unutra događa. Ivan je zahvaljujući rendgenskim zrakama, među prvima vidio ono što nitko prije nije. 'Doslovno smo pucali rendgensku raku kroz posudicu dok je mlin radio', kaže.

Zahvaljujući novom znanstvenom otkriću, u istraživanjima bi se mogle smanjiti i količine otapala. 'Otapala koštaju, ne moraju nužno biti štetna niti otrovna, ali neka jesu', kaže Ivan.

Vijest o velikom otkriću prenijeli su i prestižni znanstveni časopisi i portali. A hrvatska znanost još je jednom dokazala da stoji uz bog svjetskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook