Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković najavio da ide po mandat

Vlada će ipak održati još jednu sjednicu u ovakvom sastavu. Beroš: "Situacija se pogoršala, molim građane za strpljenje"

Sjednica Vlade
Sjednica Vlade Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sjednica Vlade Sjednica Vlade Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Vlada je danas održala pretposljednju sjednicu u ovom mandatu. Iako se očekivalo kako će danas biti posljednja sjednica Vlade u ovakvom sastavu, premijer Andrej Plenković najavio je još jednu koja će se održati u utorak.

Iako se očekivalo kako je danas posljednja sjednica Vlade u ovom mandatu, premijer Andrej Plenković najavio je kako će se u ovom sastavu ipak sastati i u utorak.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

"Ovo je naša predzadnja sjednica, zadnju sjednicu imat ćemo još u utorak, da određene odluke koje Vlada do kraja svog mandata treba donijeti također usvojimo", kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Najavio je kako će Državno izborno povjerenstvo danas službeno objaviti rezultate parlamentarnih izbora.

"Nakon što DIP to objavi i donese Predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, ja ću imati susret s njim i donijeti mu potpise većine novoizabranih zastupnika, njih 76, kako bismo dobili mandat za sastavljanje vlade", kazao je Plenković.

Dodao je kako će se konstituirajuća sjednica novog, 10. saziva Hrvatskog sabora, najvjerojatnije održati sredinom idućeg tjedna.

O epidemiji koronavirusa

Plenković je u uvodnom je obraćanju podsjetio kako je Hrvatska ušla u ERM2 mehanizam, tzv. čekaonicu za euro.

"Na nama je da ostvarimo naš strateški cilj ulaska u eurozonu", kazao je Plenković i najavio kako će se popodne u Bruxellesu sastati s predsjednicima Europske komisije i Europskog vijeća uoči sutrašnjeg summita.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus.

"U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba, većina ih je imala teške komorbiditete. U proteklom tjednu nema novih žarišta. U posljednjih 20-ak dana situacija se pogoršala i svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerne epidemiološkoj situaciji. Molim građane za maksimalno strpljenje. Hrvatska je pokazala zrelost na početku epidemije i sada je ponovno vrijeme za najveći stupanj odgovornosti", kazao je Beroš.

Božinović: "Građani se uglavnom pridržavaju mjera"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je uvedena mjera za okupljanja više od 100 sudionika.

"Obvezna je evidencija sudionika, a produžena je i mjera privremenog režima prelaska granice  do 31. srpnja", rekao je Božinović.

Izvijestio je kako je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih epidemioloških mjera.

"U ovom smo razdoblju intenzivirali nadzor nad provedbom propisanih mjera i preporuka i možemo konstatirati da se građani, ali i poslodavci te organizatori raznih događaja u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera, nekih 96,8 posto", istaknuo je Božinović na sjednici Vlade.

U proteklom su tjednu na razini države lokalni stožeri u suradnji s policijom i Državnim inspektoratom proveli ukupno 9757 nadzora te je utvrđeno 317 nepravilnosti, što čini 3,2 posto, izvijestio je.

U nadzor su se uključili inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju pridržavaju li se prijevoznici i putnici epidemioloških mjera u javnom gradskom, međugradskom i pomorskom prijevozu.

Božinović je apelirao na odgovorno ponašanje i svijest građana jer nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već je cilj normalno funkcionirati i pozitivnim primjerima osigurati funkcioniranje gospodarstva i života.

Također, cilj je da u Hrvatskoj sigurno borave domaći i strani turisti, trenutno imamo 492.000 turista, od čega 85 posto stranih.

Istaknuo je kako se građani uglavnom pridržavaju propisanih mjera.

"Nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već osigurati funkcioniranje gospodarstva i siguran boravak domaćih i stranih turista", rekao je Božinović.

Marić o ovrhama

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako se produžuje rok trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020.,tj. da se nastavlja zastoj provedbe ovrha na novčanim sredstvima i provedbe svih ovršnih postupaka do navedenog datuma.

Vlada je na sjednici izmijenila odluku o izradi digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti te je u nadležna tijela za njezinu izradu i uporabu uključila i Ministarstvo zdravstva, a platformu će izraditi APIS, s kojim će se potpisati ugovor.

Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak izmijenila odluku od 19. ožujka, i to tako da se u nadležna tijela/institucije uključene u prikupljanje, integriranje i razmjenu te uporabu/korištenje podataka dodaje Ministarstvo zdravstva, a za provedbu i realizaciju odluke sklopit će se ugovor između Vlade i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT d.o.o.).

Ugovor s APIS-om potpisat će ministar zdravstva, koji je, prema odluci, zadužen i za imenovanje koordinatora provedbe izrade platforme.

Sredstva za provedbu odluke, odnosno za prvu fazu izrade digitalne platforme u iznosu od 625 tisuća kuna (s uključenim PDV-om) osigurat će se preraspodjelom sredstava u državnom proračunu na pozicijama Ministarstvo zdravstva.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 60. glazbenim večerima u sv. Donatu, koje će se u Zadru održati od 16. srpnja do 14. kolovoza.

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade odlazi na Pantovčak. Tamo će se sastati s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene