Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna stvar

Dobra vijest za osobe s dijabetesom: "Ovime se rješavaju i neke nepravde"

Aktualno Galerija Besplatni senzor za dijabetes tipa 2 - 5 Besplatni senzor za dijabetes tipa 2 - 5 Foto: DNEVNIK.hr Marica Glasnović, Zagreb Marica Glasnović, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Davor Skeledžija, član Zagrebačkog dijabetičkog društva Davor Skeledžija, član Zagrebačkog dijabetičkog društva Foto: DNEVNIK.hr Silvija Canecki-Varžić, Predsjednica Hrvatskog endokrinološkog društva Silvija Canecki-Varžić, Predsjednica Hrvatskog endokrinološkog društva Foto: DNEVNIK.hr +3 Besplatni senzor za dijabetes tipa 2 - 1 Galerija 1/8 >>
Dobra vijest za osobe s dijabetesom tip dva. Neki od njih od sada će senzore za mjerenje šećera u krvi dobiti besplatno. HZZO ovaj je uređaj stavio na listu za one koji inzulin primaju barem četiri i više puta na dan. Ovime bi se život trebao olakšati i za nekoliko tisuća pacijenata. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk donosi više.

Je li joj šećer nizak ili visok Marica Glasnović može mjeriti u bilo koje doba dana. Ima dijabetes tip dva, inzulin prima barem četiri puta na dan i senzor joj olakšava život. Prije njega bile su iglice i ručno mjerenje. "Hoću li se ubosti u ovaj prst, ovaj, onaj, to je sve bilo natečeno. Kažem, sad je lakše, ja ga uzmem, uključim, prislonim i imam automatski razinu šećera", objasnila je Marica.

Pročitajte i ovo Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

Jedini problem je cijena. Senzor mijenja svakih 14 dana, pa svaki mjesec stoji nešto više od 120 eura. No sada postaje besplatan, HZZO ga je stavio na listu i za pacijente poput Marice. "Sad će mi biti puno draže i puno bolje i nakraju krajeva, nije to mali izdatak. Kako i meni, tako i svima", rekla je Marica.

Zadovoljni su zato i u Zagrebačkom dijabetičkom društvu. Kažu, ovime se rješavaju i neke nepravde. Davor Skeledžija, član društva, kaže da su "to osobe mahom starije dobi, ono što se često događalo da su čak krivo dijagnosticirane kao tip jedan, ali su tip dva i onda nisu dobili senzor."

Pročitajte i ovo Tramvaj udario dijete - 5 Policija će objaviti detalje Tramvaj u Zagrebu udario 12-godišnje dijete: Prebačeno u Klaićevu bolnicu, liječnici otkrili težinu ozljeda

Sada će senzore moći besplatno dobiti i nekoliko tisuća više pacijenata. A tako i liječnik ima veći uvid u stanje pacijenta, bolja je i kontrola dnevnih doza inzulina.

Doc. dr. sc. Silvija Canecki-Varžić, predsjednica Hrvatskog endokrinološkog društva, objašnjava: "Povezano je sa sprječavanjem odnosno usporavanjem razvitka kroničnih komplikacija što nam u biti jest krajnji cilj, smanjuju se i sami troškovi liječenja."

Pročitajte i ovo Milanović o Kolindi - 7 Oštre izjave Bivši ruski veleposlanik komentirao eksplozivne optužbe bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Do sada su senzori na listi bili za dijabetes tip jedan. Zvonimir Barišić iz Osijeka ga koristi već četiri godine, a kroz godine je senzor i napredovao, šećer se može očitati i na mobitelu, a ima i alarm. "Označavaju kada se glukoza penje iznad određenih razina i kada se spušta. Toliko olakšanje jer imam kontinuirani pristup svojim podacima, i jer sam se osjećao sigurnije", rekao je.

To je i cilj ovakve tehnologije, olakšati život. Samo da je pacijentima i lako dostupna.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene