Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7. listopada

"Radimo, a živimo na rubu siromaštva": Najavljen prosvjed radnika A1, tvrtka kaže da sindikati opstruiraju pregovore

Najavljen prosvjed radnika A1 - 3
Najavljen prosvjed radnika A1 - 3 Goran Mehkek / CROPIX
Aktualno Galerija Najavljen prosvjed radnika A1 - 3 Najavljen prosvjed radnika A1 - 3 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Najavljen prosvjed radnika A1 - 8 Najavljen prosvjed radnika A1 - 8 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Najavljen prosvjed radnika A1 - 7 Najavljen prosvjed radnika A1 - 7 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Najavljen prosvjed radnika A1 - 6 Najavljen prosvjed radnika A1 - 6 Foto: Goran Mehkek / CROPIX +3 Najavljen prosvjed radnika A1 - 5 Galerija 1/8 >>
Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) u srijedu je najavio prosvjed radnika telekoma A1 Hrvatska za 7. listopada u Zagrebu zbog niskih plaća neusklađenih s rastom troškova života i zbog pregovora o kolektivnom ugovoru koje, prema sindikatu, poslodavac opstruira ne želeći pregovarati o povišici.

Prosvjed radnika A1 u Zagrebu će se pod nazivom "Radimo, a živimo na rubu siromaštva" 7. listopada održati u 11 sati pred poslovnicom A1 u Gajevoj ulici, na koji je predsjednica HST-a Vesna Mamić s konferencije za medije u srijedu pozvala sve radnike A1, ali i iz drugih telekoma, s kojima će manje više svima taj sindikat, kako vjeruju, pokrenuti pregovore oko plaća i uvjeta rada do kraja ove godine.

Na prosvjedu za A1 u Zagrebu sindikat očekuju radnike A1 iz cijele Hrvatske. A1 Hrvatska nema kolektivni ugovor, ali ima sindikalnu podružnicu od 2017. godine, a članstvo čini oko 50 posto zaposlenih od ukupnih 1.900, kazala je Mamić. Tvrdi da se prema njima u A1 "baš ne ponašaju adekvatno" i sindikat ih želi zaštiti, kao i ostale radnike čija je minimalna plaća u najnižem platnom razredi 590 eura.

Radnika s takvom plaćom u A1 je, kaže Mamić, oko 400 ili oko 20 posto i sindikat za njih traži povišicu na 690 eura, a onih čija je plaća manja od državnog prosjeka je oko 70 posto, čemu je dodala i da prosjek plaća u tom telekomu dižu menadžerske visoke plaće.

"S takvim plaćama i odbijanjem pregovaranja za kolektivni ugovor, u čemu su i pregovori i za bolje uvjete rada, u A1 se radnici sjećaju kao građani drugog reda, tim više što je A1 jedna od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj i ima financijskih mogućnosti za povećanje. U telekomu A1 u Austriji plaće su već povećali i uskadili s porastom troškova i imaju i dobar socijalni dijalog sa sindikatom i kolektivni ugovor. To smo čuli od naših kolega i nije onda jasno zašto to ne čine i u Hrvatskoj", upozorila je Mamić.

Dodala je i da je u A1 bilo i nezakonitih otkaza i da se vode brojni sporovi, te da ni nakon deset sastanka u godinu dana pregovori s tim poslodavcem ne uspijevaju tj. nema ih, a sindikatu se ne sviđa ni to što su za pregovore ovlastili odvjetnika, a ne pregovarački odbor iz tvrtke.

Također, nisu pristali, kako traži A1, a po HST-u i sasvim neopravdano, da se potpiše izjava o tajnosti podataka iz pregovora, jer bi to značilo da ništa što ispregovaraju ne smiju otkriti, a što se kosi i s pravima i sindikalnom praksom.

U A1 su, kazala je Mamić, blokirali i sindikalne mailove članovima, te je sve skupa opisala i "konfliktnom situacijom", dok je na pitanje novinara da nije možda u sukobu interesa jer je zaposlenica najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, samo kazala da se sa sindikalne pozicije jednako brinu i štiti radnike u svim telekomima.

A1 Hrvatska: Želimo potpisati KU, ali sindikat opstruira pregovore

Iz A1 Hrvatska su na najavu prosvjeda i poruke iz HST-a na upit Hine odgovorili da žele potpisati kolektivni, ali da sindikat opstruira pregovore. Tome dodaju da u posljednje dvije godine uložili dodatnih sedam milijuna eura u primanja, za što kažu da je najviše po zaposleniku u sektoru telekomunikacija. Navode da su minimalna primanja u A1 Hrvatska 768 eura neto i da je to gotovo 100 eura više od onoga što zahtijeva sindikat, kao i 34 posto veći iznos od državnog minimuma, s time da je povrh toga moguće ostvariti i dodatne bonuse.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVI ŽELE BITI MRŠAVI Tiranija vitkosti: Lažni lijekovi za mršavljenje preplavili Europu, sadrže šećernu vodu, teške metale, otrov za štakore...

"Prosječna primanja su za 33 posto veća od prosjeka u Republici Hrvatskoj, a čak 70 posto zaposlenika u A1 Hrvatska ostvaruje primanja iznad državnog prosjeka", odgovaraju iz A1.

Oko pregovora sa sindikatom, ističu da kao "odgovoran poslodavac i socijalni partner socijalni dijalog vodi u dobroj vjeri za pregovaračkim stolom, a ne preko medija" te da već godinu dana žele potpisati kolektivni ugovor, ali da to opstruira sindikat HST, jer ne pristaje na temeljna pravila pregovaranja i zaštitu podataka o zaposlenicima i poslovanju. Istovremeno kažu i da je predsjednica HST-a zaposlenica i članica Nadzornog odbora glavnog tržišnog konkurenta, a vodi pregovarački odbor sindikata.

"Kolektivno pregovaranje je postupak uređen Zakonom o radu i drugim zakonima, pa je potpuno normalno i uvriježeno da u takvim postupcima sudjeluju pravnici, koji su sastavni dio oba pregovaračka tima", odgovaraju zaključno iz A1 Hrvatska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene