Obavijesti Video Pretražite Navigacija
s drugog kraja svijeta

Nova prijetnja Europi pronađena u susjedstvu! Stigla je jedna od najgorih invazivnih vrsta: "Širi se alarmantno brzo"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Crveni vatreni mravi, upozoravaju znanstvenici, uskoro bi se mogli proširiti Europom. Po prvi su puta pronađeni u Italiji, a zbog klime koja im pogoduje, predstavljaju novu opasnost na kontinetu.

Crveni vatreni mravi, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, po prvi su put pronađeni u Europi.

Uvezen mrav, koji se naziva Solenopsis invicta, izvorno je iz Južne Amerike, ali se proširio SAD-om, Meksikom, Karibima, Kinom i Australijom tijekom prošlog stoljeća.

Crveni mravi mogu biti agresivni kad ih se uznemirava. Imaju bolan ubod koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije. Može oštetiti i usjeve i lokalne ekosustave.

Pročitajte i ovo Snažna oluja i poplave pogodile istočnu Libiju Oluja i poplave VIDEO Katastrofa u Libiji: Pukle brane, srušili se mostovi, tisuće mrtvih i nestalih - "Nikad nismo svjedočili ovakvom nečemu"

Znanstvenici su identificirali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini Sirakuze na Siciliji u Italiji.

"S. invicta jedna je od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo", rekao je glavni autor istraživanja Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španjolskoj.

"Pronalazak ove vrste u Italiji veliko je iznenađenje, ali znali smo da će taj dan doći", dodao je.

Mravi su pronađeni u uvezenim proizvodima u Španjolskoj, Finskoj, Nizozemskoj. Prije ove studije nikad nije potvrđena kolonija.

Nije u potpunosti jasno kako su mravi dospjeli u Sirakuzu. Istraživači vjeruju da su morali doći na tranzitnu točku gdje je puno ljudskih aktivnosti, poput gradske luke. Prema istraživanju, mogao ih je prenijeti vjetar sa sjevera Sirakuze gdje je zračna luka.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Mještani su istaknuli da su se ubodi mrava povećavali od 2019. godine.

Genetska analiza mrava pokazala je da su se najvjerojatnije proširili iz SAD-a ili Kine gdje je također invazivna vrsta.

Znanstvenici upozoravaju da bi se uskoro mogli proširiti cijelom Europom. Sedam posto kontinenta, uključujući velika urbana područja poput Barcelone, Rima, Londona i Pariza, ima klimu koja im odgovara.

Pročitajte i ovo Američki speleolog zarobljen u Turskoj spilji - 2 Uz pomoć i HGSS-a VIDEO Spašen je zarobljeni speleolog: ''Ovo nije samo priča o spašavanju, već i svjedočanstvo o nevjerojatnom duhu i solidarnosti''

Studija je objavljena u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Current Biology.

Invazivne vrste koštaju svijet najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer potiču izumiranje biljaka i životinja, ugrožavaju sigurnost hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe diljem svijeta, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom prošlog tjedna.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene