Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veća prava žrtava

O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

Aktualno Galerija Nove mjere za nasilje - 6 Nove mjere za nasilje - 6 Foto: DNEVNIK.hr Nove mjere za nasilje - 5 Nove mjere za nasilje - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nove mjere za nasilje - 4 Nove mjere za nasilje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nove mjere za nasilje - 3 Nove mjere za nasilje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nove mjere za nasilje - 2 Galerija 1/6 >>
Predstavljen je novi paket izmjena zakona s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama i djecom. Nakon gotovo godinu dana radnih sastanaka, premijer je u Vladi dočekao aktivistice i borkinje za ljudska prava i predstavio konačan plan. Među njima je zavladalo oduševljenje, a reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić donosi detalje.

Rano ujutro srdačan doček i pozdrav premijera s aktivisticama za ženska prava. Još više ih je oduševio razlog poziva na ovaj sastanak u Vladi. "Doista sam šokirana pozitivna. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale. Očekivale smo znatno manji paket, bilo je nekih naznaka da će se uvažiti ponešto što tražimo, ali ovako opsežno… To stvarno nismo očekivale", opisala je Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće.

"Nadamo se da će ove spore institucije, s obzirom na to da sada stvarno postoji volja, se pokrenuti", rekla je Jelena Veljača iz Inicijative Spasi me.

Pročitajte i ovo Poplave u Libiji - 1 I vi možete pomoći UNICEF Hrvatska pokrenuo humanitarni apel zbog katastrofalnih poplava u Libiji

Kazneno djelo femicida, ukidanje zastare pedofilima, veće kazne silovateljima. Mijenjat će se četiri zakona, a izmjene omogućavaju veća prava žrtava. Žrtve će biti obaviještene o izlasku nasilnika na slobodu, podatci o žrtvi postaju anonimni, a sud mora uzeti u obzir i same tvrdnje o postojanju nasilja. Povećavaju se i kazne. Za ubojstvo žene najmanje 10 godina zatvora, silovanje od 3 do 8 godina. Za kvalificirani oblik kazna se povećava na od 5 do 12 godina, kao i za teško kazneno djelo protiv spolne slobode. Uvodi se i mjera zabrane približavanja. Najmanje 50 metara. Ipak, taj dio i dalje izaziva prijepore.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti"

"Mi smo znali u sudskim odlukama imati i 2,4 metra. Ali u 50 metara razmaka još uvijek se može dogoditi puno toga što se upravo želi spriječiti", objašnjava Una Zečević Šeparović iz Inicijative Spasi me. "To mora biti minimum 100 metara, jer na 50 metara razdaljine jedva da stignete izvaditi mobitel iz torbe ili iz džepa", slaže se Neva Tolle.

Zakone pozdravljaju, ali provedba ih brine. Zato traže uključivanje i službenika. "Edukacija, edukacija i edukacija", napominje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Svi ćemo se angažirati, obećava ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica: "Stavljamo naglasak i na edukaciju pravosudnih dužnosnika, ali i širenje na sve županijske sudove gdje bi se trebali otvoriti centri za zaštitu i podršku žrtvama i svjedocima."

Pročitajte i ovo Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu Plenarna sjednica Europskog parlamenta Reakcije na govor o stanju EU-a: "Očekivan i predizborni", "Uz Von der Leyen i Plenkovića žene će konačno moći mirno spavati"

Premijer najavljuje i osnivanje alimentacijskog fonda. "Putem kojeg će država isplaćivati iznos alimentacije za djecu čiji roditelji ne izvršavaju obvezu, a naknadno će se država naplatiti od obveznika", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Požar na Krimu nakon ukrajinskog napada - 1 Krstarećim projektilima VIDEO Krimom odjeknulo 10 eksplozija: U ukrajinskom napadu ozlijeđene 24 osobe i pogođeni ruski brodovi

I građani nakon zakona očekuju uspješnu provedbu. "Veseli me to što, ako je istina, ako se provede, da se nešto radi", rekla je Leona, dok Marta govori da se "treba provoditi, treba napraviti nešto po tom pitanju da krene na bolje, a ne da se neki izvuku." Najprije javna rasprava, već kroz par dana. A zakoni početkom godine.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene