Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odluka Gradske skupštine

Dobre vijesti za tisuće zagrebačkih umirovljenika: Mogu ostvariti novo pravo

Ilustracija
Ilustracija Foto: Patrik Macek/Pixsell
Grad Zagreb povećao je dohodovni cenzus za umirovljenike i osobe starije dobi s 424,71 eura na 560 eura pa će veliki broj umirovljenika steći pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a.

Gradska skupština usvojila je na sjednici u četvrtak izmjene Odluke o socijalnoj skrbi kojima se, među ostalim, povećala mogućnost umirovoljenicima za ostvarivanje prava na besplatan javni prijevoz ZET-om. 

Besplatno su se do sada mogli voziti oni čija mirovina ne prelazi 424,71 eura. Po novom, cenzus je povećan za 135 eura, odnosno godišnji pokaz bez plaćanja sada će moći koristiti svi oni čija primanja ne prelaze 560 eura.

U Gradu Zagrebu procijenili su da će izmjenama odluke obuhvatiti oko 20.000 novih umirovljenika i osoba starije životne dobi kojima će se na taj način olakšati mobilnost i ublažiti posljedice povećanja troškova života. 

Pročitajte i ovo Provjereno: prigovori na rad hrvatske pošte - 3 Prigovori se nižu Ma je li moguće? Provjereno otkrilo gdje završavaju paketi koje vam Hrvatska pošta nije dostavila

Pročitajte i ovo Ilustracija zbog bakterije Provjerite frižidere! Povlači se domaći mesni specijalitet

Naime, s usklađivanjem mirovina broj korisnika ove mjere se smanjuje, a pravo trenutno koristi oko 32.000 umirovljenika. Dohodovni cenzus nije mijenjan 11 godina, naglasili su u Gradu Zagrebu. 

Za proširenje prava Grad Zagreb će godišnje iz proračuna izdvojiti dodatnih 2,8 milijuna eura. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene