Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I oporba želi korak dalje

Suficit bez reformi neće značiti ništa: "Od treće ekonomije u tranziciji stigli smo na dno Europe po rastu BDP-a"

Luka Brkić, ekonomski analitičar (Foto: Dnevnik.hr)
Luka Brkić, ekonomski analitičar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Proračun u plusu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Proračun u plusu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Proračun u plusu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Proračun u plusu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Luka Brkić, ekonomski analitičar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Za razliku od svih dosadašnjih godina, državne financije su u plusu. Ipak, investicije padaju. Oporba Vladu poziva da zbog suficita smanji PDV, a ekonomisti upozoravaju da je sve ovo prazna priča ako se ne počnu provoditi reforme.

Država je manje trošila nego što je zaradila, i to po prvi put otkako Zavod za statistiku vodi evidenciju po novoj europskoj metodologiji.

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Slijedi li val otkaza? Čak 60 tisuća ljudi moglo bi ostati bez posla: Sezona je gotova, ugostitelje i turističke agencije čeka nikad teže jesen i zima Radnici, ilustracija - 1 Vlada najavljuje rezove Nakon rekordnog pada BDP-a kreće bitka za svako radno mjesto: "Ne treba nama pomoć, treba nam da ne uzimaju što imamo"

Višak u blagajni, odnosno suficit za prošlu godinu, iznosi 2,75 milijardi kuna ili 0,8 posto BDP-a. Dug opće države narastao je na 283,3 milijarde kuna, ali je zbog rasta hrvatskog gospodarstva, odnosno BDP-a, smanjen udio duga u tom istom BDP-u te je sada na 78 posto.

Luka Brkić, ekonomski analitičar (Foto: Dnevnik.hr) Proračun u plusu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Trebamo je gospodarski rast, investicije i zapošljavanje, radna mjesta i rast standarda. To su glavni indikatori koje naši građani mogu i trebaju prepoznati", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Do viška novca došli smo jer javna poduzeća bolje posluju, a zbog visokih poreza visoki su i porezni prihodi države. Smanjeni su i troškovi kamata za servisiranje duga države.

Oporba je također zadovoljna, ali želi korak dalje. Vladu pozivaju da porezno rastereti građane.

"Ovo je svakako znak Vladi, a čini mi se da će oni smanjiti opću stopu PDV-a s 25 na 23 posto. S tim treba biti oprezan, ali ove podatke pozdravljam i podržavam", rekao je Boris Lalovac, saborski zastupnik (SDP).

Svi ovi dobri pokazatelji neće značiti apsolutno ništa ako se Vlada napokon ne pokrene po pitanju reformi, ističe profesor Brkić. Previše ovisimo o ekonomskoj situaciji zemalja u okruženju, i gotovo svi rastu brže od nas.

"Mi smo od nekada treće ekonomije u tranziciji stigli na samo dno Europe po rastu BDP-a. Postavlja se pitanje: Što smo radili svih ovih 25-26 godina? Što smo radili u okviru zadnjih pet godina punopravnog članstva u Europskoj uniji?", rekao je Luka Brkić, ekonomski analitičar.

A odgovor na pitanje najbolje će dati statistički podatak o padu investicija. Ulagači nam sve manje vjeruju, pa su investicije u prošloj godini pale za 13,1 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene