Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da, iako se gospodarski oporavlja, Hrvatska i dalje zaostaje za ostatkom Europe.


Iako je Hrvatska u novi ciklus rasta ušla na zdravijim osnovama, to nije trenutak za umišljenost, upozorio je guverner HNB-a Boris Vujčić govoreći na konferenciji pod nazivom "Ulaganja - pomicanje granica produktivnosti", koja se u srijedu održava u Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Poruka iz HNB-a: Kamate nastavljaju padati, ali ne treba očekivati veliko sniženje Slika nije dostupna HNB povećao procjenu rasta BDP-a na 0,4 posto

Guverner Vujčić naglašava kako slika oporavka gubi prvotni sjaj nakon što se brojke stave u perspektivu i usporede s rastom drugih usporedivih država, prenosi Novi list.

Vujčić smatra kako je Hrvatskoj potrebna veća stopa rasta ako želi dostići ostatak Europe, jer sadašnje procjene dugoročnog rasta koje predviđaju HNB i međunarodne institucije variraju između 1,5 i 2,5 posto BDP-a, što nije dovoljno.

Ulaganje u proizvodnju i dalje je nisko, poručio je Vujčić te upozorio da je to poseban problem te da u bliskoj budućnosti vrlo vjerojatno nećemo svjedočiti stopama rasta ulaganja iz 2000-ih godina.