Upravu NP Krka zabrinjavaju gužve


Nacionalni park Krka, prvi put u svojoj povijesti, uskoro bi mogao dočekati milijuntog posjetitelja! Rekordno ljeto prati veći broj turista i kupača uz Skradinski buk. No, gužve upravu parka i zabrinjavaju - zbog očuvanja prirode i bolje protočnosti na stazama razmišljaju o ograničenju broja dnevnih posjeta.

Dok se kupaju posjetitelji razgledavaju Skradinski buk. A turista kao nikad dosad. Ovih dana na Krki vladaju nezapamćene gužve. Na drvenom mostu zastoji, a na travnjaku se traži mjesto više. Ali dojmovi - na vrhuncu.

U Nacionalni park u idućim će tjednima prvi put ući milijunti posjetitelj. No, veliki broj turista na jednom mjestu ne zadivljuje svakoga.

Gužve su najveće na Skradinskom buku, pa u Nacionalnom parku razmišljaju i o ograničavanju dnevnih posjeta.

'Vjerujem da se tu do 10-ak tisuća ljudi nalazi u istom momentu, što mislimo da je gornja granica, nešto na čemu bismo morali stat', objašnjava Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.

U protivnom, priljev gostiju mogao bi postati opterećenjem. Kao rijetko gdje, uz slapove je dopušteno kupanje. Priroda je u NP Krka prava čarolija. I zato je treba ostaviti očuvanom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr