Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosjećna plaća 1105 eura

"Štrajk je nezakonit. Ako netko ne misli raditi, neka se lijepo pokupi doma": Predsjednik Uprave Holdinga uputio oštru poruku radnicima

Aktualno Galerija Uprava Holdinga - 11 Uprava Holdinga - 11 Foto: Ranko Suvar/Cropix Uprava Holdinga - 10 Uprava Holdinga - 10 Foto: Ranko Suvar/Cropix Uprava Holdinga - 9 Uprava Holdinga - 9 Foto: Ranko Suvar/Cropix Uprava Holdinga - 8 Uprava Holdinga - 8 Foto: Ranko Suvar/Cropix +5 Uprava Holdinga - 7 Galerija 1/10 >>
Radnici Čistoće u utorak su odbili izaći iz dvorišta zagrebačkog Holdinga. Predsjednik Uprave poručio im je da "odu doma", a sindikate je pozvao na nastavak pregovora.

Radnici zagrebačke Čistoće u utorak su nastavili prosvjed potaknut otkazima radnicima koji su snimljeni kako razvrstani otpad građana ubacuju u isti kamion.

Radnici se žale na loše uvjete rada i niske plaće, a osim povlačenja otkaza za kolege traže i pismeni dokaz o ispunjenju svih svojih zahtjeva

Pročitajte i ovo Otpad na zagrebačkim ulicama - 11 Sramota glavnog grada VELIKA GALERIJA Grad se guši u smeću: Pogledajte kako izgledaju ulice Zagreba dok radnici Čistoće štrajkaju

Iz Zagrebačkog holdinga pokušali su objasniti kakva je trenutačno situacija s ispunjenjem zahtjeva radnika te kada će biti odvezen otpad sa zagrebačkih ulica.   

"Prosječna plaća je 1105 eura"

Ivan Novaković, predsjednik Uprave Holdinga, rekao je kako je Uprava "stavila izvanredne otkaze izvan snage, no unatoč tome, radnici se nisu danas vratili na posao".

Dodao je da su svi članovi uprave razgovarali danas s radnicima te naglasio kako je u Holdingu "kolektivni ugovor na snazi i u potpunosti se poštuje. No zbog inflacije i dodatnog pritiska na radnike zbog novog modela odvoza otpada, prošle jeseni pokrenuli smo pregovore sa sindikatima o povećanju materijalnih prava radnika. Obje su se strane složile da se ta prava moraju povećati".

"Željeli smo najviše povećati prava upravo radnicima s najnižim primanjima. Pregovori nisu uspjeli i mi smo donijeli jednostranu odluku o unapređenju prava radnicima koja je stupila na snagu u siječnju", naglasio je Novaković te dodao da je "prosječna plaća radnike u Čistoći za siječanj iznosi 1105 eura s dodacima za prijevoz. Komunalnim radnicima u prosjeku je plaća 992 eura, a vozačima 1240 eura".

Kako su dosadašnji pregovori sa sindikatima bili neuspješni, "trenutačno traje mirenje i stoga ovaj štrajk smatramo nezakonitim", rekao je Novaković i pozvao radnike da se vrate na posao, a predstavnike sindikata da se vrate za stol na pregovore.

"Neka se pokupe doma"

Novaković je rekao kako radnicima ne mogu obećati nešto što ne mogu ispuniti, stoga vjeruje da će doći do kompromisnog rješenja.

"Ovako velik grad ne može dugo trpjeti neodvožnju otpada, a s obzirom na to da ovaj štrajk smatramo nezakonitim, mi vjerujemo da neće dugo potrajati i ako radnici neće odvoziti, onda nema ni potrebe da budu tamo. Ja se nadam da do tog scenarija neće doći, a mi radimo na alternativnim scenarijima, ali imamo i neke indikacije da će se nastaviti s radom", kaže Novaković.

"S jedne strane imamo radnike koji se sami organiziraju, zatim imamo predstavnike sindikata i središnjicu sindikata i mi se pitamo tko je nama sugovornik u pregovaranju", ističe Novaković i dodaje da oni trenutačno, sukladno zakonu, pregovaraju s ovlaštenim predstavnikom sindikata. "Očekujemo da radnici daju povjerenje pregovaračkoj strani jer pregovaranje s dvije tisuće ljudi na otvorenom je jako teško", naglasio je.

"Mi smo predložili da između sebe odaberu nekoliko radnika koji mogu predočiti zahtjeve, no do toga nije došlo. I dalje smo otvoreni za pregovore i smatramo da se oni moraju voditi sa sindikatima". Novaković je rekao i kako oni imaju potpisani kolektivni ugovor koji se u cijelosti poštuje, čak i više od aktivnog ugovara, te smatraju da ne postoje osnove za štrajk, "a kamoli za neorganizirane nastupe radnika".

Uprava Holdinga - 6 Uprava Holdinga - 5 (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

Upitan o prijetnji policijom, Novaković je odlučno rekao: "Radi se o jednostranom prekidu rada koji ima određene posljedice. Mi smo radnike uputili da se raspitaju o svojem statusu i da nas ne dovode u situaciju da preispitujemo njihov radni odnos. Ako radnici ne namjeravaju raditi, nema potrebe da se zadržavaju u krugu poduzeća i izazivaju dodatne tenzije. Ako netko ne misli raditi, neka se lijepo pokupi doma."

"Razmišljamo koje su nam druge mogućnosti"

Davor Vić, predsjednik uprave Čistoće, rekao je da su inicijalni zahtjevi radnika ispunjeni te potvrdio kako u Čistoći razmišljaju koji su im alternativni modeli ako se radnici ne vrate na posao. 

"Treba se vratiti za stol i pregovarati, ali posao mora ići dalje. Alternativni modeli postoje, ali ne želimo da do njih dođe. Mi smo također i najveće komunalno poduzeće i jedini koji smo dužni osigurati zaštitu ljudskog zdravlja i javne higijene", naglasio je Vić. 

"Alternativa je da taj posao preuzme netko drugi", rekao je Vić u odgovoru na pitanje koje su alternativne mjere.  

Uprava Holdinga - 6 Uprava Holdinga - 10 (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

"Na toj lokaciji stalno ih snimaju"

"Naši djelatnici imaju jako velike izazove i nastoje se prilagoditi promjenama koje nam diktiraju korisnici", rekao je Vić i ponovio kako se ispravnom pokazala preporuka da svi spremnici moraju biti pod nadzorom, čega se dio korisnika ne pridržava. "Kada spremnicima može pristupiti bilo tko i kada istresaju svašta, to će dovesti do ovakvih situacija." Vić je naglasio kako u tom smislu imaju razumijevanje za radnike i za odluke koje moraju implementirati na terenu.

"Djelatnike se na toj lokaciji snima svaki put kad dolaze i to stvara pritisak na njih", istaknuo je Vić i dodao da njegova ostavka nije na stolu

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene