Radnici Čistoće u utorak su nastavili prosvjed potaknut otkazima radnicima koji su sav otpad ubacivali u isti kamion. Osim povlačenja otkaza, traže i ispunjenje svih svojih zahtjeva uključujući povećanje osnovice i radnih uvjeta. U međuvremenu, otpad u gradu se i dalje ne odvozi.

Galerija Prosvjed Čistoće - 4 Prosvjed Čistoće - 5 Prosvjed Čistoće - 3 +7 Prosvjed Čistoće - 1

Radnici zagrebačke Čistoće nastavili su sa štrajkom do ispunjenja svih svojih zahtjeva, dok se na ulicama grada gomila neodvezeni otpad.

"Predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković ujutro je došao do radnika i prijetio svima da će dobiti otkaz i zvati policiju zbog ometanja posjeda", potvrdio je za DNEVNIK.hr sindikalni povjerenik Nenad Molc.

"Radnici su to, naravno, odbili. Mi smo pokušavali smiriti situaciju, no to je sada nemoguće. Jučer se to moglo smiriti, no nakon što tada nisu pristali na naše zahtjeve, situacija je sada kulminirala i to nije moguće sada smiriti", rekao je Molc i potvrdio da radnici ne izlaze van do daljnjega.

Prosvjed radnika Čistoće - 2 Prosvjed Čistoće - 3 (Foto: Ranko Šuvar/Cropix)

Molc je rekao kako ne zna što očekuje kako će se riješiti ova situacija, jer ih nitko nije zvao na razgovor, "nitko s nama nije komunicirao".

Sindikalni povjerenik pobrojao je zahtjeve koje su radnici danas uputili upravi: 

1. Povećanje osnovice 12 % - minimalno
2. Stalni dodatak 200 eura
3. Sistematizacija u roku 30 dana
4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
5. Vanjski prijevoz 100 %
6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija
7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80
8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)
9. Dodatak na otežane uvjete rada - maksimalno
10. HTZ oprema
11. Besplatni parking

Sve dok ne dobiju pisanu ovjeru predsjednika Uprave da prihvaća ove zahtjeve, radnici Čistoće neće nastaviti s redovnim radom.

Prosvjed radnika Čistoće - 27 VIDEO/FOTO Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij? Radnici Čistoće u štrajku do daljnjeg

"Radnici Čistoće nastavljaju štrajk i nitko od njih neće odvoziti smeće dok traju pregovori s upravom Holdinga o materijalnim pravim radnika", kazala je u utorak predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak.

Drugi dan zaredom radnici borave u zgradi poduzeća kako bi pregovarali s upravom Holdinga, "Dok traju pregovori, nijedan radnik Čistoća ne odvozi smeće", napomenula je Kaltak.

Prosvjed radnika Čistoće - 2 Prosvjed radnika Čistoće - 5 (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

"Otkaz su htjeli dati i vozaču kamiona"

Iako su radnici jučer u večernjim satima napismeno dobili odluku Uprave o povlačenju, odnosno o privremenoj suspenziji odluke o izvanrednom otkazu trojici radnika zbog ubacivanja različitih vrsta otpada u jedan kamion, još treba pričekati do njihova povratka na ulice, rekla je predsjednica sindikata.

"Radnici su se pismenim putem obratili upravi sa svojim zahtjevima. Kada zahtjevi budu ispunjeni, radnici se odmah vraćaju u kamione", istaknula je.

Prosvjed radnika Čistoće - 2 Zahtjevi sindikata (Foto: Sindikat Čistoće)

Tema razgovora s članovima uprave su materijalna prava i primanja radnika.

"Radnici traže povećanje osnovice, koeficijenta, novu opremu, dodatak za otežane uvjete rada, puno je neriješenih pitanja", dodala je Kaltak.

Osim toga, kako se ne bi ponovio slučaj s otkazima, zaposlenici Čistoće žele da uprava jasno komunicira što je dozvoljeno, a što nije dozvoljeno tijekom obavljanja posla.

"Otkaz je uprava htjela uručiti i vozaču. Zašto, on je samo sjedio i čekao kolege. Ako bi on svaki put izlazio iz vozila, zaključao ga i nadzirao što kolege ubacuju u kamion, i tako od adrese do adrese, smjena bi mu trajala da dva ujutro", kazala je Kaltak.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju