Država udrugama koje zapošljavaju osobne asistente nije uplatila sredstva za plaće.


Osobe s poteškoćama koje ne mogu samostalno obavljati svakodnevne životne funkcije - i kojima život ovisi o pomoći osobnih asistenata dovedene su u problem. Država udrugama koje zapošljavaju asistente nije uplatila sredstva za plaće. Većina njih za sada se snalazi - no pitaju se dokad će to moći izdržati.

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo"

Dvadeset i jednu godinu gospođa Tomaić prikovana je za krevet. Nakon teške prometne nesreće - ostala je nepokretna. Bez tuđe pomoći ne može ni utažiti žeđ.

'To su vam Tantalove muke, ja tu vodu mogu gledati, ali do nje telepatski ne mogu, znači meni tu vodu netko treba dodati, treba dati pojesti', kaže Kata Tomaić.

Već osam godina Zora je osobna asistentica gospođi Tomaić.

'Mijenjanje pelene, pomoć u kući što god treba, sa sestrom kupanje, to ja sve radim', nabraja asistentica Zora Burazerović.

Uplatu novca za plaće osobnih asistenata koja kasni mjesec dana čekaju sve invalidske udruge u Hrvatskoj, pa tako i Savez društava multiple skleroze Hrvatske koji ima 2.500 članova od koji oko 700 treba tuđu pomoć.

'Kad si u kolicima praktički nisi nepokretan - pokretan jesi, ali praktički ovisiš o svima', kaže dr. Vladimir Komparić, predsjednik saveza društava Multiple skleroze RH

Oko 600 osobnih asistenata pomaže najtežim invalidima diljem Hrvatske.

'U ugovoru koji smo dobili odobrava nam se jednokratna isplata 20 posto sredstava za ovu godinu, a ostatak sredstava će se uplatiti nakon odluke o financiranju koju će donijeti Vlada', kaže Irene Ujčić Rob, Društvo tjelesnih invalida Rijeke.

Bez osobnih asistenata nemoguće je funkcionirati.

'Ti ako nemaš nekoga, ti možeš biti gladan, žedan pored svega što imaš', kaže Tomaić.

Naš naš upit iz Vlade su tek odgovorili da je novac za isplatu plaća osiguran te da će biti isplaćen u najskorije vrijeme. No, nisu precizirali kada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr