Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuka za dubrovačke vrtiće

Unatoč zakonu djeca koja nisu cijepljena upisana u vrtiće? "Sve ranjive skupine su ugrožene"

Dr. Neda Ferenčić i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr)
Dr. Neda Ferenčić i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Vištica uživo iz Zagreba o ospicama (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Vištica uživo iz Zagreba o ospicama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Preporuke za sprječavanje izbijanja ospica u vrtićima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Preporuke za sprječavanje izbijanja ospica u vrtićima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Preporuke za sprječavanje izbijanja ospica u vrtićima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Preporuke za sprječavanje izbijanja ospica u vrtićima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dr. Neda Ferenčić i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Dr. Neda Ferenčić i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica uživo iz Zagreba o ospicama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
U zakonu piše da nema upisa u vrtić ako dijete nije cijepljeno. Danas preporuka roditeljima dubrovačkih vrtića da necijepljenu djecu ne šalju u vrtić do 26. lipnja. Ovu pravnu, ali i jako opasnu zdravstvenu zavrzlamu pokušala je razjasniti reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Preporuke da necijepljena djeca ostanu kod kuće - dočekale su jutros roditelje u dva dubrovačka vrtića. Roditeljima je ostavljeno na volju da sami odluče hoće li djecu slati u vrtić ili ne.

Pročitajte i ovo Kruzeri - 2 Upravljanje destinacijom Sezona još nije ni počela, a već se krše obećanja: Zašto su dubrovačke vlasti dopustile da u grad pristane više od dopuštenog broja kruzera? Cesta prema Srđu - 1 Simbol nebrige Jedina cesta prema Srđu je proširena, ali tek djelomično: Stari problem još čeka rješenje

Obavijest je poslana i ostalim vrtićima. Iz zavoda za javno zdravstvo pozivaju sve da cijepe svoju djecu. Provjerava se i cjepni status djelatnika vrtića.

Broj oboljelih na dubrovačkom području raste. Potvrđeno je 11 slučajeva. Na ospice se sumnja i kod još dvoje djece. Od 1 i pol i četiri godine. Nalazi se čekaju.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je sa specijalisticom školske medicine Nedom Ferenčić Vrban.

Kako je moguće, ako stoji jasno u zakonu da djeca da bi se upisala u vrtić moraju biti cijepljena, kako onda sada evo imamo ove obavijesti u uputstva ako su djeca trebala biti cijepljena?

Prilikom upisa djece u vrtić potrebno je donijeti potvrdu od primarnog pedijatra o zdravstvenom stanju djeteta i cjepni status. Ukoliko to roditelj ne donese upis ne bi trebao biti moguć.

Znači ,to je obvezno?

To je obavezno osim za djecu koja imaju privremene ili trajne kontraindikacije za cijepljenje.

Što je s upisom u škole, vrijedi li isti propis?

Vrijedi propis da dijete gledamo, procjenjujemo psihofizičko stanje i cijepimo dijete na samom upisu protiv ospica, rubele i zaušnjakam, ali cjepni status nije nigdje izrijekom dano u zakonu da ne može ući u školu. Znači upis u prvi razred.

Mislite li da treba doraditi zakon?

Svakako. Mislim da treba donijeti i uskladiti zakonsku regulativu jer imamo zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, imamo zakon o osnovnom školstvu, ali zajedno povezano nemamo nigdje izrijekom napisano.

Znači, netko vara zakon?

Ja bi se držala svog posla i zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i svakako radimo svakodnevno na tom poslu i prevenciji zaraznih bolesti i želimo pokazati svojim dobrim primjerom gradu Zagrebu da imamo, za sada, dobro procijepljenost na ovom teritoriju i želimo da tako ostane. One koji nisu cijepljeni pozivamo ih da provjere status cijepljenja svog djeteta.

Kako je to riješeno u drugim zemljama?

U drugim zemljama imamo politike razne da u zemljama gdje nije obavezno cijepljenje da toj djeci nije moguć ulazak u vrtiće, škole. Roditelji ne dobivaju dječje doplatke i imaju veće poreze ako dijete nije cijepljeno.

Koliko je opasna ova situacija sada u kojoj se nalazimo? I ako imamo djecu koja su u razredima i vrtićkim grupama koja nisu cijepljena.

Opasno je zato što su sva ta djeca u kontaktu i s majkama trudnicama i sa svojom mlađom braćom koja su do 12 mjeseci starosti i s djecom koja su kronični bolesnici i nisu bili u mogućnosti cijepit se, s našim malim onkološkim pacijentima, koji također u jednoj svojoj fazi remisije kreću u vrtić. Znači sve te ranjive skupine su ugrožene i cijepljenje je jedna od tekovina civilizacije i mislim da bi se svi trebali pridržavat.

"Stručnjaci upozoravaju, apeliraju, na sve one koji se nisu cijepili da se cijepe. Kažu da nema razloga za paniku, ali da je situacija ozbiljna – ozbiljna je" izvjestila je Vištica.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene