Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korona ih ne zaustavlja

Unatoč koroni bilježe rekorde, a nije riječ o IT sektoru: Jedna je hrvatska industrija lani imala prihode čak pola milijuna eura veće nego 2019. i nisu jedini sa sjajnim rezultatima

Aktualno Galerija Jaja Jaja Foto: DNEVNIK.hr Kokoši Kokoši Foto: DNEVNIK.hr Polje Mandarina Polje Mandarina Foto: DNEVNIK.hr Mandarine - 2 Mandarine - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mandarine - 1 Galerija 1/5 >>
Unatoč koronakrizi Hrvatska je u 2020. godini zabilježila porast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 8,8 posto. Postotci su i puno veći kada je riječ o jajima i mandarinama koji su prošle godine bili posebno traženi. Proizvođači i struka tvrde da je za uspjeh zaslužen prije svega odličan proizvod, ali i otvaranje novim tržištima.

Unatoč koronavirusu industrija proizvodnje jaja obara rekorde. U 2020. godini bilježimo porast izvoza jaja za 24 posto. U prihodima to označava pola milijuna eura više u odnosu na 2019. godinu. Najviše je izvezeno u Austriju, Italiju i Sloveniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠIROKA FRONTA Prosvjed pred HDZ-om: Protiv eura, ''rodne ideologije'' i WHO-a; Brzo se javio HDZ i prozvao ''MOST-ove zlobne, a nesposobne mališane'' Slika nije dostupna Objavio na Facebooku Gordan Lauc o pandemiji i ratu: "Da nismo nametali zabrane ne bi bilo ni inflacije ni rata u Ukrajini"

''Otišli smo u smjeru slobodnog držanja, odnosno bio-slobodnog držanja što nam indirektno govori da nam se otvara i kompletno tržište EU-a'', rekao je Marko Brajević, direktor tvrtke.

No, ne obara samo ta industrija rekorde u izvozu.

''Prošle godine bilježili smo porast izvoza povrća za preko 60 posto, voća. Imali smo povećani izvoz žitarica za preko 50 posto'', govori Dragan Kovačević, podpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Godinu koronavirusa iza nas zadovoljni su i proizvođači mandarina. Bilježe porast izvoza za oko 30 posto. Neretvansku mandarinu moglo se jesti od Austrije, Češke, Slovačke, Nizozemske pa sve do Velike Britanije.

''U tim sredinama mandarina ima i jako dobar ugled i mi cjenovno pratimo bez problema španjolsku mandarinu'', kaže Niko Kapović, proizvođač mandarina.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori znaju što je ključ uspjeha.

''To je prije svega rezultat ulaganja u nove tehnologije, inovacije, automatizacija proizvodnih linija'', rekao je Dragan Kovačević, podpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

No ovakvi rezultati nisu zauvijek osigurani. Brigu proizvođačima stvara izvoz, posebno nakon sankcija Rusiji kada im je zabranjen uvoz hrvatske mandarine.

''Nama je nažalost politika nanijela velike probleme jer mi od tada imamo problem kada imamo jako dobru godinu jer izvoznici nisu tražili druga tržišta'', govori Niko Kapović, proizvođač mandarina.

Svi se nadaju da će se dobar trend u proizvodnji i izvozu nastaviti i ove godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene