U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 800 milijuna jaja, no samo neznatan dio njih snijele su kokoši koje su jele crviće i čeprkale po travi. Vukovarsko-srijemska županija to je odlučila iskoristiti. Pokrenula je traženu proizvodnju i vratila život u prazna slavonska dvorišta.

Galerija


Vukovarsko-srijemska županija doživjela je uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja, a sve zahvaljujući domaćim proizvođačima. Jedan od njih je i Miro Nekić. U njegovu voćnjaku odnedavno trčkara 800 koka nesilica. Svako jutro dočeka ga otprilike jednako toliko jaja.

Vezani članci Plastenik Najezda poljskih miševa u Slavoniji muči poljoprivrednike: "Uništili me, jednostavno uništili" Jaja Svatko zna ispeći jaja? Čovjek bi mislio da je to jednostavno, ali prizori s Twittera govore drugačije

„Mi otvaramo već od sedam ujutro pa do osam navečer, dok ne padne mrak. Ovdje je voćnjak na jedanaest tisuća kvadrata, sve smo to ogradili i imali smo postojeći objekt koji je neiskorišten. Od 720 do 740 jaja dnevno, gotovo svaka jedno jaje dnevno“, priča nam Miro.

Ovaj proizvođač iz Vrbanje jedan je od osamnaest kooperanata Agro-Klastera koji su osnovali Vukovarsko-srijemska županija, lokalne općine i osječki poljoprivredni fakultet. Ulaganja su minimalna, a matično stado i hrana osigurani.

„Mi smo osnovani s ciljem da okupimo obiteljska gospodarstva, i to u prvom redu mala obiteljska gospodarstva koja imaju malu proizvodnju, koja imaju domaći proizvod, ali imaju također problem s plasmanom tog proizvoda“, objasnio nam je direktor Zdenko Podolar.

Do kraja godine ovi mali proizvođači zajedno će proizvesti milijun i pol jaja iz slobodnog uzgoja. Tražena su u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima. Podolar iznosi jednostavnu računicu – pet tisuća komada dnevno, odnosno oko sto pedeset tisuća komada mjesečno. Ravno s gospodarstva jaja stižu u pakirnice u Lovas ili Soljane.

Do krajnjeg kupca jaje stiže u najbržem mogućem roku. Još jučer bilo je u gnijezdu, a već sutra ili prekosutra može se nalaziti u nečijoj tavi. „U istom času moramo apsolutno kontrolirati slijednost tih proizvoda, znači da svako jaje ima svoj broj, broj svoje farme i gdje god ono završi, točno se zna iz kojeg je dvorišta krenulo“, ističe voditelj sektora proizvodnje Ivica Baričević.

U nepunih godinu dana otišli su i korak dalje - ishodili su certifikat kojim jamče da se njihove koke hrane genetski nemodificiranom hranom. Stručna suradnica Mirela Klisurić dodala je kako su oni prvi koji imaju jaje proizvedeno bez GMO-a u bilo kojem procesu.

Uskoro otvaraju farmu za 4000 nesilica, a javljaju se i novi kooperanti. S kokama na otvorenom barem dio slavonskih dvorišta više nije prazan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr