Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije i pol tisuće tona

Umjesto da se poprave ceste, asfalt bačen u prirodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje mještana Promine u šibenskom zaleđu narušeno je opasnim otpadom u blizini njihovih kuća. Međutim prominske jame i vrleti kriju još mračnih tajni.

Najnovije otkriće su dvije i pol tisuće tona odbačenog asfalta, dovoljnog za rekonstrukciju dva i pol kilometra ionako uništenih prominskih cesta. Selo Promina u šibenskom zaleđu postalo je odlagalište smeća. Otpad iz šibenske luke kojega je sumještanima pred kuće neovlašteno dovezao bivši donačelnik općine HDZ-ovac Željko Džapo još nije uklonjen, iako ga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo proglasio izrazito opasnim. 

Pročitajte i ovo Šetnja Osijekom nakon požara Situacija pod nadzorom FOTO Pogledajte kako se Osječani štite nakon golemog požara Oblak dima iznad Osijeka Formaldehid, benzen, dioksini... Županijski NZJZ objavio rezultate mjerenja kvalitete zraka u Osijeku, Brijestu i Antunovcu: "Utvrđena je prisutnost većeg broja toksičnih i nadražujućih spojeva"

No, županijska vlast upozorenja ignorira. Zanemarili su znanost i naručili vlastitu analizu u privatnom institutu, koji nema ekotoksikološki laboratorij. Tamo ni teoretski nije bilo moguće utvrditi kancerogenost. Prominjani optužuju župana da je mudro čekao kako bi kiša isprala većinu opasnih tvari.

Na objavu najnonovijih rezultata kojima maše šibensko-kninski župan, najstariji stanovnici Promine, kako kažu, neće nasjesti. Oni brinu za svoj kraj, za izvore pitke vode. No, nije lučki otpad jedino zlo koje se dogodilo Prominjanima. Oko dvije tisuće tona asfalta dovoljnog za kilometar i pol ceste pronađeno je u prirodi. Asfalt je skriven u gori dok mještani svoju djecu u školu vode kroz vodu do koljena. Autom se teško prolazi.

I zbog odbačenog asfalta podignuta je kaznena prijava. Prominjani su se nekad dičili zelenilom i izvorima pitke vode. Sada oko sebe vide samo smeće. Znaju da se bliže lokalni izvori, ali u jeftina obećanja s govornica poručuju, neće povjerovati.



Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene