Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za preživljavanje

Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju

Aktualno Galerija 13. mirovina; ilustracija - 1 13. mirovina; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr 13. mirovina; ilustracija - 2 13. mirovina; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr 13. mirovina; ilustracija - 3 13. mirovina; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr 13. mirovina; ilustracija - 4 13. mirovina; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 13. mirovina; ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Švicarski umirovljenici žele 13. mirovinu i jasno su to poručili na referendumu. Želja je to i umirovljenika u Hrvatskoj pa je pokrenuta peticija. I dok resorni ministar taj potez naziva čudnim, potpisnici peticije već se broje u tisućama. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Za 13. mirovinu glasalo je 58 posto Švicaraca na referendumu koju je na tu temu održan u nedjelju, a dodatna mirovina na snagu bi mogla stupiti 2026. godine.

U Švicarskoj se mirovine kreću između 1276 i 2553 eura. Za hrvatske umirovljenike to je poput sna i u Hrvatskoj se potpisuje peticija.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj isplaćena u siječnju iznosila je 491 euro. U samo šest dana peticiju Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) on line je potpisalo gotovo 3000 građana.

Pročitajte i ovo Nesreća u Solinu - 1 Kaznena prijava Petnaestomjesečna djevojčica pogođena bocom sa zapaljivom tekućinom izvan je životne opasnosti

''Tražimo također 13. mirovinu koja ne može biti tri eura, ne može biti niti pet eura, trebala bi biti barem jednaka vrijednost mirovine - to je 12 eura po godini'', kazala je Jasna A. Petrović iz SUH-a.

Zahtjevi su i povećanje mirovina, poboljšanje modela usklađivanja mirovina te ukidanje diskriminacije umirovljenika.

Resorni ministar Marin Piletić kaže da je pokretanje peticije samo dva mjeseca od zajedničkog usuglašavanja zaključaka čudno. Vladi je, kaže, upućen zaključak za izmjene mirovinskog zakona.

Pročitajte i ovo Boris Pistorius Objava audiosnimke Špijunska afera: "Putin želi destabilizirati Njemačku"

''Mi ćemo sigurno ostvariti velike brojke pa se nadamo da će to ovoj Vladi pomoći da razumije očaj umirovljenika, to poniženje, siromaštvo – 70 posto ih je ispod linije siromaštva'', istaknula je Petrović.

U Europskoj uniji 13 zemalja već isplaćuje 13. mirovinu, a Španjolska i Portugal čak i 14. mirovinu. U Hrvatskoj, u kojoj cijene samo rastu, oni koji žive samo od mirovine upozoravaju da je pravo umijeće od te mirovine preživjeti mjesec i nadaju se da će 13. mirovina možda postati i hrvatska stvarnost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene