Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kad počinju isplate?

Imaju li umirovljenici šanse za 13. mirovinu? Za Dnevnik Nove TV govori zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Aktualno Galerija Dodatak mirovini Dodatak mirovini Foto: Dnevnik Nove TV Novac Novac Foto: Dnevnik Nove TV Umirovljenik Umirovljenik Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Galerija 1/4 >>
Umirovljenici traže i 13. mirovinu. Koliko je izgledno da će je i dobiti, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina o ovoj temi razgovarao je s Ivom Bulajom, zamjenikom ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

"Trinaesta mirovina jedan je od četiri zahtjeva koje su umirovljeničke udruge uputile Vladi i na koje bi Vlada treba odgovoriti u sljedećih desetak dana", javio je Biočina i dodao kako će u međuvremenu mnogim umirovljenicima će sjesti inflacijski dodatak i to će barem malo i barem privremeno smanjiti taj pritisak inflacije na životni standard.

Kako će ta isplata točno teći i što umirovljenici mogu očekivati, pitao je zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Za 602.000 korisnika koji mirovinu primaju preko poslovnih banaka dodaci će biti isplaćeni u ponedjeljak, za 35.000 umirovljenika koji dobivaju mirovine preko Pošte, isplate su počele već danas, kazao je Bulaja.

Pročitajte i ovo Migranti Ozbiljne prijetnje Što s granicom s BiH? "Hrvatska kao čuvarica vanjske europske granice ne bi smjela biti sama"

Što je s umirovljenicima koji su mirovinu ili dio mirovine zaradili u inozemstvu. Imaju li oni pravo na ovaj dodatak, zanimalo je reportera Dnevnika Nove TV.

Bulaja kaže kako je potrebno dostaviti dokaz o visini inozmne mirovine, do 30. studenog, a isplata za te korisnike bit će u prosincu.

Udruge traže i uvođenje 13. mirovine. Ima li šanse da se to dogodi ove godine, pitao je još Biočina.

Pročitajte i ovo Prosvjedi protiv Izraelskih napada - 5 eskalacija nasilja Cijeli svijet prosvjeduje s istim ciljem: "Ljudi u Gazi su zatočenici Hamasa, zatočeni u zatvor na otvorenom čije ključeve ima Izrael"

"Razgovara se. U narednom razdoblju očekujemo nove mirovinske proizvode. Za sada je to jednokratno novčano primanje. Ako dođe do nekog godišnjeg dodatka, ili neke druge vrste prava, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će izvršiti tu zadaću i na vrijeme to isplatiti svojim korisnicima", kazao je Bulaja.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene